Folosiţi culori naturale pentru ouă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin folosirea metodelor tradiţionale, ouăle vor fi mult mai sănătoase Principalul mod de vopsit ouă e cu vopselele speciale care se găsesc în comerţ, cele mai multe fiind pe bază de

Prin folosirea metodelor tradiţionale, ouăle vor fi mult mai sănătoase

Principalul mod de vopsit ouă e cu vopselele speciale care se găsesc în comerţ, cele mai multe fiind pe bază de praf de cărbune sau din alţi produşi petrolieri. Rezultatul folosirii unor astfel de produse nu numai că reprezintă un pericol pentru sănătate, dar poluează şi mediul, după ce sunt aruncate cojile de la ouă.

Chiar dacă ar trebui să fie o perioadă a cumpătării, de cele mai multe ori, Sărbătorile Pascale cresc consumul, iar acest lucru duce la tone de deşeuri şi o mare risipă de energie. Pentru a evita irosirea resurselor, ecologiştii propun câteva sugestii de pregătire a Paştelui, având, în acelaşi timp, o atitudine prietenoasă faţă de mediu.

Venirea iepuraşului, momentele petrecute cu cei dragi şi bucatele tradiţionale fac din sărbătorile de Paşte un prilej în care ne putem arăta îndemânarea pentru pregătirea cât mai natural a sărbătorii.

Foi de ceapă sau sfeclă roşie

Ştim cu toţii că, potrivit tradiţiei, de Paşte se vopsesc ouăle în cât mai multe culori şi cu cât mai multe modele. Ecologiştii spun că ouăle pot fi vopsite natural, cu ajutorul legumelor. Culorile naturale oferă surprize plăcute în sensul că niciun ou nu va semăna cu celălalt. Roşul se obţine din ceapă roşie. Se fierbe o cană de apă cu un pumn de coji, iar apoi se lasă 12 ore sub capac. În aceeaşi soluţie se fierb ouăle până la obţinerea nuanţei dorite.

Dacă doriţi o culoare mai aprinsă puteţi folosi sfecla roşie, care se fierbe într-o jumătate de litru de apă. Ouăle se introduc timp de 10 minute în soluţia astfel obţinută. Culoarea galbenă se obţine din pătrunjel sau păpădie.
Pentru un galben aprins vom folosi două legături de pătrunjel, pe care-l vom pune la înmuiat peste noapte. A doua zi, fierbem pătrunjelul un sfert de oră, după care punem ouăle în soluţia obţinută.
Păpădia se foloseşte pentru obţinerea unei nuanţe mai deschise de galben, florile fiind fierte odată cu ouăle.

Urzicile fac ouăle verzi!

Pentru obţinerea unor ouă verzi vom utiliza un mănunchi de urzici proaspete, pe care le vom pune la macerat de seara până dimineaţa. Ouăle albastre le vom obţine din varză roşie, ale cărei frunze le vom pune la fiert împreună cu ouăle. După fierbere, pentru a obţine culoarea dorită, ouăle mai rămân în apa colorată timp de aproximativ o oră. Dacă vrem să obţinem o culoare mai intensă, vom adăuga în apă o cană cu oţet.

Sfaturi pentru cadouri eco

Alegeţi ouăle care sunt împachetate în materiale uşor de reciclat, precum cele învelite în staniol. În cazul în care primiţi cadouri sub forma ouălor împachetate în cartoane încercaţi să refolosiţi ambalajul. Puteţi să vă pregătiţi singuri prăjitura pentru Paşte sau chiar ouăle de ciocolată, ceea ce nu ar implica ambalaje aruncate. Încercaţi să cumpăraţi cât mai multe dintre produse de la micii fermieri.

În străinătate, oamenii sunt obişnuiţi să cumpere produse la un preţ corect, ceea ce îi ajută foarte mult pe micii producători.

Gândiţi-vă la cadouri alternative pentru familia dumneavoastră, precum aranjarea unei ieşiri în natură, ceea ce ar aduce mai multe beneficii pentru sănătate decât consumul de ciocolată în faţa televizorului. În magazine există ouă deja vopsite, însă cel mai bine ar fi să le pregătiţi dumneavoastră acasă. Şi nu uitaţi să preferaţi culorile naturale!

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite