Folosirea in alte scopuri a contributiilor salariatilor la fondurile de pensii, somaj si sanatate nu mai e considerata infractiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin aceeasi ordonanta de urgenta a fost abrogata si sanctiunea radierii din Registrul Comertului a firmelor ce folosesc munca la negru!

Patronii si directorii care obisnuiesc sa foloseasca in alte scopuri contributiile salariatilor la fondurile de pensii, somaj si sanatate pot rasufla usurati. Dupa metoda "brevetata" de fostul ministru al Justitiei, Valeriu Stoica, in privinta bancrutei frauduloase, Guvernul Nastase a dezincriminat, recent, pe sest, infractiunea de stopaj la sursa. Instituita prin articolul 20 din Legea 130/1999, aceasta era pedepsita cu inchisoare de la 3 la 6 luni sau amenda penala, sanctiuni prevazute si de Codul Muncii (Legea 53/2003) la art. 280. Infractiunea de stopaj la sursa a fost dezincriminata "discret" prin Ordonanta de Urgenta nr. 23 din 10 aprilie 2003, publicata in Monitorul Oficial nr. 259 din 14 aprilie. Dupa cum se precizeaza din capul locului, obiectul ei il constituie modificarea si completarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi sociale si a OUG nr. 9/2003, care abia ce modificase o data aceasta lege. Schimbarea e adusa de articolul 4, penultimul, varat in OUG 23/2003 pe principiul "multi vad, putini pricep". Adica, pe langa cele 2 acte normative amintite - dar fara nici o legatura cu ele - OUG 23/2003 "umbla" si la Legea nr. 130/1999, abrogand dintr-un condei exact articolul 20 referitor la infractiunea de stopaj la sursa! Si pentru ca tortului nu-i putea lipsi cireasa au fost abrogate in aceeasi maniera si articolele 7, 15, 16 (b) si 18 din Legea 130/1999, care stabileau contraventiile privitoare la munca la negru in urma carora, in caz de recidiva, sanctiunea pentru firmele prinse "in ofsaid" era radierea din Registrul Comertului! O consecinta imediata a acestui demers al Guvernului: de mai bine de 2 luni, toate sesizarile penale adresate Parchetului impotriva patronilor si directorilor naraviti la practica stopajului la sursa si a folosirii muncii la negru au ramas fara obiect. Mai mult, in dosarele penale pentru stopaj la sursa ajunse in instanta, judecatorii au pronuntat deja in cateva cazuri achitarea inculpatilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite