Focurile de primăvară pârjolesc terenuri vaste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două incendii au distrus 5,5 hectare de vegetaţie într-o zi. Oamenii care au început curăţenia de primăvară prin arderea vegetaţiei uscate şi a altor deşeuri le-au dat de lucru pompierilor.

Mai multe incendii produse de arderea gunoaielor şi a vegetaţiei uscate au mobilizat pompierii serviciilor militare şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bistriţa-Năsăud. De la începutul acestui an, au fost semnalate 20 de astfel de incendii, iar fenomenul a luat amploare odată cu începerea curăţeniei de primăvară.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a lansat o campanie de informare prin intermediul primăriilor şi a presei, pentru a avertiza oamenii cu privire la riscul acestor focuri nesupravegheate. Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor ar trebui să aibă loc numai după informarea, în prealabil, a serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă.

Focurile nesupravegheate

Ieri, pompierii şi angajaţii ISU au fost solicitaţi de două ori pentru a stinge un incendiu în preajma localităţii Sigmir şi altul la Bistriţa, pe Valea Boilor. Ambele au avut aceeaşi cauză: vegetaţie uscată şi resturi forestiere lăsate să ardă nesupravegheate. Primul incendiu a distrus 5 ha de vegetaţie, iar al doilea, 0,5 ha.
„Oamenii îşi fac curăţenia de primăvară, aprind focuri şi pleacă. Focul mocneşte, mai dă o pală de vânt şi automat focul ia amploare”, spune Vasile Trifan, purtătorul de cuvânt al ISU. Aceste incendii reprezintă un pericol pentru locuinţele din zonă, dar mai ales pentru pădurile din apropiere.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite