Focul se extinde in inima Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Incidentele din Franta au scazut simtitor in intensitate dupa instituirea starii de necesitate in zonele cele mai afectate de violente. Politistii au precizat ca numarul masinilor incendiate a scazut

Incidentele din Franta au scazut simtitor in intensitate dupa instituirea starii de necesitate in zonele cele mai afectate de violente. Politistii au precizat ca numarul masinilor incendiate a scazut la jumatate. Totusi, violente s-au inregistrat in 116 orase din intreaga tara. Opozitia acuza guvernul ca nu a facut destul pentru a stopa revolta, iar unii politicieni cer chiar demisia ministrului de interne, Nicolas Sarkozy. In timp ce guvernul francez spera ca a gasit solutia pentru revenirea la calm, modelul revoltei franceze se extinde in Belgia, Germania si Portugalia. In cea de-a 13-a noapte de violente, bilantul indica peste 600 de masini incendiate, de doua ori mai putine decat noaptea precedenta, si 200 de persoane retinute. Tinerii au dat foc sediului unui cotidian din provincie, iar traficul la metroul din Lyon a fost intrerupt dupa ce o persoana a aruncat un cockteil Molotov intr-un vagon. Prioritatea fortelor de ordine este sa-i gaseasca pe toti minorii sub 16 ani care umbla pe strazi dupa orele 22, fara insotitori adulti, si sa-i escorteze acasa. Autoritatile vor sa interzica si vanzarea de benzina catre minori. Cine incalca dispozitiile risca doua luni de inchisoare si o amenda de 3.750 de euro. Tinerii sustin ca vor locuri de munca decente si sa traiasca ca toata lumea. Guvernul a adoptat un program de asistenta pentru cartierele defavorizate, cu speranta ca va readuce, astfel, linistea si ordinea, dupa aproape doua saptamani de tulburari. Potrivit sondajelor, aproape trei sferturi din francezi sustin impunerea starii de urgenta.
Masina unui roman, incendiata la Paris
Una dintre masinile incendiate in timpul revoltelor din Franta apartine unui muncitor roman, care locuieste intr-un cartier din Bobigny, localitate situata in apropiere de Paris, transmite Radio Delta RFI. "Am lasat-o in parcare seara, la ora 9,00, si, cand m-am trezit dimineata, masina era arsa toata. Dumitru L., originar din Tara Oasului, spune ca a ramas "si fara masina, si fara scule".
Autovehicule arse in Germania, Belgia si Portugalia
Revolta imigrantilor extracomunitari pare sa se extinda dincolo de Franta. Cel putin 20 de masini au fost incendiate ieri noapte in Germania si Belgia, dintre care 11 la Berlin si Koln, trei la Chemnitz. Politia a precizat ca au fost retinuti doi adolescenti de 18 si 19 ani. In Belgia, patru vehicule au fost incendiate in Bruxelles, alte doua la Gand, in nord-vestul tarii, si patru la Anvers. In Portugalia, doua autovehicule au fost devastate la Amadora, unul dintre cartierele sarace de la periferia Lisabonei, locuite in majoritate de africani din fostele colonii portugheze. Aici, tensiunile sociale sunt puternice, mass-media desemnandu-l ca fiind una dintre zonele cu risc.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite