Focar de infecţie pe lacul Tauţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Împrejurimile barajului de acumulare s-au transformat într-un cimitir de moluşte Dezastrul ecologic a survenit după ce angajaţii Sistemului de Gospodărire a Apelor au deversat apa din

Împrejurimile barajului de acumulare s-au transformat într-un cimitir de moluşte

Dezastrul ecologic a survenit după ce angajaţii Sistemului de Gospodărire a Apelor au deversat apa din baraj pentru a face măsurători hidrologice.

Zona care înconjoară lacul din comuna arădeană Tauţ a fost la un pas de a se transforma într-un cimitir de moluşte, după ce angajaţii Sistemului de Gospodărire a Apelor au golit barajul lacului pentru a face unele măsurători hidrologice.

Cei de la Apele Române, vinovaţi

Dezastrul ecologic a început să devină evident în urmă cu câteva zile când localnicii şi câţiva pescari au observat pe malul lacului moluştele moarte, majoritatea dintre ele intrând în putrefacţie din cauza căldurii. Primarul comunei Tauţ, Gheorghe Pleş, susţine că, după o primă evaluare a situaţiei, responsabili pentru dezastrul creat sunt cei de la Apele Române care nu au ştiut că în lac există scoici.

"Apa este deversată anual pe canal, însă aşa ceva nu s-a mai întâmplat. O să dau dispoziţie să se cureţe urgent zona pentru că altfel riscăm ca barajul să devină un focar de infecţie", a declarat Gheorghe Pleş.
În acelaşi timp, inspectorii Gărzii de Mediu şi Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) au demarat o anchetă pentru stabilirea precisă a factorilor care au determinat această situaţie.

"Scoici-mutante"

Directorul executiv al DSVSA, dr. Viorel Agud, a declarat că moartea scoicilor a survenit din cauză că au fost lipsite de apă şi aer. La rândul său, Viorel Laţiu, şeful sistemului de Gospodărire a Apelor Chişineu-Criş, este de părere că, după deversarea apei, scoicile au rămas în nămol, iar când acesta a fost spălat de ploaie au murit.

"O să le ridice o societate care se ocupă de dezinfecţii. Ce m-a mirat însă cel mai tare a fost mărimea scoicilor. Este vorba de scoici foarte mari, care parcă sunt mutante", a declarat Viorel Laţiu.

La rândul său, subprefectul judeţului Arad, Levente Horvath, a spus că, atunci când au făcut măsurătorile de verificare a barajului, cei de la Apele Române nu au ţinut cont de faptul că apa din lac era foarte mare.

"A rămas doar nivelul biologic al apei care să poată să ţină în viaţă peştii. Împreună cu reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi cu cei ai Primăriei Tauţ luăm măsurile necesare pentru a nu se crea un focar de infecţie", a spus Levente Horvath.

Atracţia verii în judeţul Arad

Lacul de la Tauţ este o atracţie permanentă pentru locuitorii judeţului Arad, atât pentru amatorii de soare, plajă şi baie, cât şi pentru pescari.

La fiecare sfârşit de săptămână, sute de turişti din Arad ori din alte judeţe îşi amplasează corturile pe malul lacului.

Barajul, ridicat în urmă cu mai bine de 35 de ani, este considerat printre cele mai mari din ţară, fiind construit din pământ şi pardosit cu plăci masive de beton, care formează un mare lac de acumulare. Lacul de acumulare se întinde pe o suprafaţă de 210 hectare luciu de apă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite