Foametea va lovi un sfert din populaţia globului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Degradarea solurilor se intensifică în ritm îngrijorător, conform FAO Peste 1,5 miliarde de oameni sunt în pericol de a rămâne fără hrană din cauza terenurilor agricole care îşi

Degradarea solurilor se intensifică în ritm îngrijorător, conform FAO

Peste 1,5 miliarde de oameni sunt în pericol de a rămâne fără hrană din cauza terenurilor agricole care îşi pierd calitatea.

Un sfert din populaţia globului va avea de suferit dacă pământurile de care aceştia depind în mod direct continuă să se degradeze. Studiul Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) se sprijină pe date strânse timp de 20 de ani.

Acesta arată că deteriorarea terenurilor se extinde îngrijorător în multe regiuni ale lumii. Astfel, 20 la sută din terenurile cultivate, 30 la sută din păduri şi 10 la sută din păşuni sunt atinse de această problemă. Totodată, 22 la sută din terenurile care se degradează se afă în zonele uscate, în timp ce 78 la sută, în cele umede.

Consecinţele vor fi grave

Conform FAO, principala cauză a degradării este gestionarea ineficientă a solurilor. Consecinţele deteriorării sunt multiple. Productivitatea agricolă se va diminua, vor avea loc migraţii masive ale persoanelor aflate în situaţie de nesiguranţă alimentară.

În plus, resursele şi ecosistemele vor înregistra pagube importante. O altă consecinţă gravă va fi pierd erea biodiversităţii. Mai mult decât atât, lupta împotriva încălzirii globale va întâmpina un mare obstacol.

"Degradarea solului are implicaţii importante în ceea ce priveşte atenuarea şi adaptarea la schimbările climatice. Pierderea biomasei şi a materiei organice din sol va determina creşterea cantităţii de dioxid de carbon în atmosferă şi va afecta calitatea solului şi capacitatea acestuia de a amenţine apa şi nutrimentele plantelor", a eplicat Parviz Koohafkan, oficial FAO.

Reprezentanţii organizaţiei au precizat că problema degradării solului necesită o atenţie sporită din partea indivizilor, a comunităţilor şi a guvernelor.

Plantările au ameliorat terenurile

Studiul FAO referitor la degradarea solurilor demonstrează, pe de altă parte, că 19 la sută din terenurile agricole sunt folosite într-o manieră durabilă.

Zece la sută din păduri şi 19 la sută din păşuni se ameliorează din punctul de vedere al calităţii şi productivităţii.

Zonele forestiere s-au ameliorat şi datorită plantărilor de copaci din Europa şi America de Nord.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite