"Foaie de parcurs" pentru retragerea trupelor britanice din Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Saptamanalul londonez Observer a intrat in posesia unui plan care prevede retragerea, in mai multe etape, a trupelor britanice din Irak, incepand cu luna mai a anului viitor. Este vorba de o "foaie

Saptamanalul londonez Observer a intrat in posesia unui plan care prevede retragerea, in mai multe etape, a trupelor britanice din Irak, incepand cu luna mai a anului viitor.
Este vorba de o "foaie de parcurs" detaliata, fiecare etapa a retragerii pe regiuni urmand a fi pusa in practica in functie de imbunatatirea conditiilor de stabilitate in zona respectiva. O parte din trupe va ramane la fata locului, dar va transfera raspunderea operatiunilor de securitate oficialitatilor irakiene, retragerea finala urmand a fi realizata in momentul cand aceste oficialitati vor demonstra ca au capacitatea de a face fata violentelor. Potrivit saptamanalului, planul pare a fi fost deliberat "strecurat" in presa in ajunul conferintei anuale a Partidului Laburist de guvernamant, cand se asteapta sa fie reinnoite cererile pentru stabilirea unui calendar precis al retragerii. Chiar daca planul nu raspunde intru totul acestor cereri, se spera ca indiciile despre existenta sa vor mai estompa criticile la adresa politicii premierului Tony Blair. Interesant este faptul ca oficialitatile guvernamentale britanice nu au dat vreo dezmintire, premierul Blair multumindu-se sa declare ca "strategia retragerii" depinde de situatia de la fata locului.
Proteste la Londra si Washington
Intre timp, week-end-ul a coincis cu mari manifestatii antirazboinice desfasurate la Londra, la care au participat pana la 100.000 de persoane. Un numar similar de oameni au luat parte la demonstratia de protest desfasurata la Washington, inclusiv in fata Casei Albe, organizatorii descriind-o ca fiind cea mai mare actiune de acest fel de la izbucnirea razboiului. Proteste similare au fost organizate si la Copenhaga, Oslo, Helsinki si Paris. 52 la suta din americani se pronunta pentru retragerea imediata a trupelor din Irak, iar 83 la suta se declara profund ingrijorati de costul urias al razboiului, cifrat lunar la cinci miliarde dolari.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite