Florin Zamfirescu, bucuria de a trăi o viaţă numai printre actori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maestrul poate fi văzut în această seară la Teatrul Odeon, în piesa "Ultima femeie a seniorului Juan" Florin Zamfirescu este unul dintre acei norocoşi care îşi duc întreaga existenţă

Maestrul poate fi văzut în această seară la Teatrul Odeon, în piesa "Ultima femeie a seniorului Juan"

Florin Zamfirescu este unul dintre acei norocoşi care îşi duc întreaga existenţă sub semnul bucuriei de a se afla alături de oameni care iubesc teatrul şi filmul la fel de mult cum o face el de-o viaţă.

În copilărie, mama era cea pasionată de poezie, pentru că tatăl, învăţător fiind la Călimăneşti, era mai preocupat de partea didactică a literaturii decât de faptul că trebuie să-şi înveţe copiii să recite. Şi totuşi, şi tatăl, din dragoste pentru artă, şi-a găsit timp ca la un moment dat să se ocupe de o casă de cultură în care aveau loc des spectacole.

Cu asemenea "rădăcini" nici nu mai este de mirare că Florin a ales actoria sau că sora sa, Raluca Zamfirescu, a devenit şi ea actriţă de succes. Viaţa personală a eroului acestui articol a continuat să fie marcată de artişti. Astfel, fire iubitoare şi iubăreaţă, Zamfirescu a tot trecut pe la ofiţerul stării civile, el fiind acum la cea de-a treia căsătorie cu… o actriţă!

Cătălina Mustaţă, fosta sa studentă, i-a devenit soţie de ani buni, dar în casa lor intră adesea şi alţi actori din familie: Vlad, fiul din prima căsătorie al lui Florin Zamfirescu cu o artistă (profesoară de pian), şi Ştefana, fiica sa din căsătoria cu actriţa Valeria Sitaru. Ştefana, la rândul ei, a continuat tradiţia familiei, astfel că s-a căsătorit în anul 2005 tot cu un artist, chiar dacă nu unul care urca pe scenă.

Un cuplu legat prin pasiunea pentru teatru

Prin căsătoria cu designerul de talent Cristian Samfira, Ştefana a devenit din domnişoara Zamfirescu, doamna Samfira. Nici Vlad nu s-a lăsat mai prejos, a respectat "regulile" casei Zamfirescu, aşa că s-a îndrăgostit de Mihaela, o balerină foarte talentată, care a devenit soţia lui. Şi uite aşa, cum spuneam, viaţa lui Florin Zamfirescu este plină de artişti şi atunci când se află în afara scenei sau a Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale", al cărei rector este.

Unul dintre cele mai recente roluri în care Florin Zamfirescu a uimit nu doar publicul, ci şi critica de specialitate, a fost cel al marchizului de Sade, rol pe cât de ofertant, pe atât de solicitant. Deşi viaţa de familie nu constituie subiectul principal al articolului de faţă, merită subliniat faptul că, de aproape 15 ani, Cătălina Mustaţă şi Florin Zamfirescu alcătuiesc un cuplu superb, doi oameni pe care-i leagă pasiunea pentru o meserie dificilă, dar plină de satisfacţii când eşti talentat ca ei şi o faci cu plăcere, îi leagă iubirea faţă de oameni, faţă de tinerii care vor să devină şi ei actori, bucuria de a trăi frumos, într-o mare familie, în care copiii din prima căsătorie sunt buni prieteni cu tânăra lor mamă vitregă, în care fiecare este încântat să afle că membrii unei asemenea "trupe" progresează în felul lui.

Ca profesor şi rector al UNATC, Florin Zamfirescu este un tip pretenţios în sensul de om care tinde mereu spre perfecţiune şi iubeşte din tot sufletul Studioul Casandra, acolo unde a urcat şi el pe scenă pe vremea studenţiei şi unde se "modelează" de ani de zile zeci şi sute de viitori actori. Florin Zamfirescu, un veritabil nativ al zodiei Berbecului, se poate numi un om feiricit: soarta i-a dăruit şansa de a face cu dragoste şi din dragoste tot şi în viaţa personală, şi în cea profesională….

Un actor iubit de public

Florin Zamfirescu s-a născut la 12 aprilie 1949, la Călimăneşti, judeţul Vâlcea. Între 1967 şi 1971 a urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucuresti, la clasa profesorului Constantin Moruzan. Din 1971 până în 1973, Zamfirescu a jucat la Teatrul de Stat din Târgu Mureş, iar din 1973 joacă la Teatrul "Odeon" din Capitală. Actorul a fost distribuit în piese cu nume celebre, între care "Don Juan la Russe" (1997), "M... Butterfly" (2000), "Anonimul veneţian" (2001), "Adio, Europa!" (2003), "Veronika se hotărăşte să moară" (2003), "Chipul lui Dumnezeu" (2005), "Marchizul de Sade" (2005), "Mătuşa noastră" (2005), "Oraşul" (2005), "Timon din Atena" (2006), "Apostol", "Capul de zimbru", "Arta Popescu", "Cymbeline", "Îngerul albastru", "Întâlnirea", "Leul, vrăjitoarea şi garderoba", "Noapte de dragoste", "O noapte furtunoasă", "O zi mai lungă decât veacul", "Oblomov", "Oglinda", "Omul care a văzut moartea", "Povestea lui Făt-Frumos", "Prâslea cel voinic şi fratele lui cel mic" sau "Scara".

La ani buni de la debutul său ca actor, Florin Zamfirescu şi-a descoperit, asemenea altor colegi de breaslă, pasiunea pentru regie. Astfel, şi-a urmat noua pasiune a şi regizat câteva piese de teatru, între care "Anonimul veneţian" (2001), "Gaiţele" (2002), "Norii" (2004), "Opt femei" (2004), "Visând o limbă în care să ne înţelegem cu toţii" (2001) sau "Vulpea".

Peste 30 de piese de teatru şi 15 filme

"Dincolo de pod" (1975), "Iarba verde de acasă" (1977), "Năpasta" (1982), "Rămân cu tine" (1982), "Iacob" (1987), "Moromeţii" (1987), "De ce are vulpea coadă?" (1988), "Senatorul melcilor" (1994), "Filantropica" (2001), "Maria" (2003), "Orient Express" (2004), "Moartea domnului Lăzărescu" (2005), "Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii" (2006) sau "Restul e tăcere" (2007). În prezent, actorul poate fi urmărit în serialul de televiziune "Iubire ca în filme" pe postul Acasă TV. În cei aproape 37 de ani de artă, Florin Zamfirescu se poate mândri cu un palmares de peste 30 de piese de teatru şi mai mult de 15 filme.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite