Florin Lesch voia să pedepsească România pentru relaţiile cu SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Caracterizat de prieteni şi vecini ca "un băiat bun", Lesch a intrat în vizorul SRI încă din decembrie 2004, fiind suspect că punea la cale acţiuni teroriste. Convertit la islamism în urmă cu


Caracterizat de prieteni şi vecini ca "un băiat bun", Lesch a intrat în vizorul SRI încă din decembrie 2004, fiind suspect că punea la cale acţiuni teroriste. Convertit la islamism în urmă cu doi ani, Florin Lesch, care îşi alesese pseudonimul Aynan Hassan Abger, vorbea cursiv limba arabă. Intrat în legătură cu membri ai organizaţiei extremist-teroriste "Fraţii musulmani", Lesch îşi exprima, în anturaj, adeziunea la jihadul islamic, acuzând politica pro-occidentală a României, dar şi relaţiile cu SUA.
El a fost reţinut luni seara, la ieşirea din Buziaş, în timp ce se îndrepta spre Timişoara. Tânărul intenţiona să detoneze aici două butelii, în semn de protest faţă de prezenţa militarilor în Irak. Explozia urma să fie declanşată printr-un dispozitiv artizanal comandat pe internet, care se activa la un apel pe mobil cu ajutorul unui aprinzător de aragaz. Mesajul de ameninţare, postat pe internet de Lesch, arăta că, în cazul în care "fraţii" islamişti nu sunt lăsaţi în pace, "suntem pregătiţi în orice moment în România. Allah".Anchetatorii au avansat mai multe locuri din Timişoara unde urma să se producă explozia: Aeroportul Traian Vuia, Complexul Studenţesc sau chiar centrul oraşului. Unul dintre ofiţerii sub acoperire care a participat la capturarea lui spune că acesta avea rezervorul plin de benzină şi că alimenta maşina dintr-un bidon, progresiv, pentru a avea cât mai mult combustibil în momentul exploziei. Doi prieteni ai lui Lesch au fost audiaţi în acelaşi caz, dar au fost eliberaţi din lipsă de probe. Casa din Lugoj a unuia dintre ei, unde se presupune că era punctul de întâlnire, a fost percheziţionată. Anchetatorii nu au descoperit decât componente de calculator şi dischete sparte, aruncate în spatele blocului. Florin Lesch este absolvent al unei şcoli profesionale şi se prezenta ca director de linie mecanică al SC Press Corn SRL Lugoj. Un "băiat bun" - în viziunea vecinilorVecinii lui Florin Lesch s-au arătat şocaţi de arestarea tânărului. Toţi sunt de acord că este "un băiat bun", retras şi liniştit, cu care n-au avut niciodată probleme. şi ziariştii lugojeni sunt de părere că acest caz "este puţin umflat". Pe de altă parte, ofiţerii sub acoperire timişoreni care au participat la capturarea suspectului de terorism s-au arătat extrem de deranjaţi de faptul că mass-media nu ia în serios acest caz. Prietena şi mama suspectului de terorism s-au arătat mirate de gestul lui Florin. Lesch şi-a luat la revedere de la ele, înainte de a pleca spre locul în care încerca să-şi pună în aplicare "planul". Anchetatorii au dispus efectuarea unei expertize psihiatrice a lugojeanului.Cazul se poate repetaProf. Hanibal Dumitraşcu, psiholog la Universitatea Bucureşti, ne-a declarat că acest caz s-ar putea repeta. "Cred că acest tânăr nu este singurul care nu s-a integrat social şi nu a interiorizat valorile democraţiei. şi el, şi alţii în aceeaşi situaţie au nevoie să se identifice cu ceva... astfel, Lesch s-a identificat cu un grup islamist. Există un sentiment al eşecului pe care îl au teroriştii, în general. Ei au pierdut, din punct de vedere cultural, războiul cu Occidentul şi au sentimentul că prin anarhie pot recupera decalajul. Cum e un copil care după ce ia bătaie în luptă dreaptă trişează şi aruncă în adversar cu o piatră", ne-a declarat prof. Dumitraşcu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite