Florile crizei la Sibiu sunt laleaua şi zambila

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Florarii spun că lalelele, dar şi zambilele sunt florile care îi ţin deocamdată departe de faliment.

Criza economică nu înseamnă doar o reducere la coşul zilnic, ori la cumpărarea de bunuri electronice sau maşini. Odinioară o obişnuinţă şi chiar o tradiţie, cumpăratul de flori pare să devină un lux, chiar şi în preajma ocaziilor speciale. De florile scumpe nu se mai atinge nimeni. Orhideele, de exemplu, sunt considerate un lux sau chiar un moft.
Adio buchetelor
Există anumite specii care sunt o adevărată gură de oxigen pentru comercianţi. Flomari Toader, patroană la o florărie din apropiere de Piaţa Rahovei, ştie cel mai bine care floare se caută pe timp de criză. „Cele mai căutate sunt florile cele mai ieftine. De cele care sar de 5 lei firul nu prea se atinge lumea. Laleaua se vinde foarte bine în perioada asta, în care nimeni nu mai cumpără nimic. Şi zambila se caută. Nu cred că mai are rost să vă spun că vindem mai bine la bucată decât la buchet, deşi mai avantajos este preţul pentru mai multe flori”, spune Flomari Toader.
Evoluţie îngrijorătoare
Femeia adaugă că vânzările sunt în cădere liberă în ultima vreme. Situaţia e de aşa natură încât acestea au ajuns cu 50%  mai mici decât la începutul lui decembrie 2008. „Vin tot mai puţini clienţi”, adaugă florăreasa. La standurile de flori din Piaţa Rahovei şi Piaţa Cibin, vânzătorii vânează fiecare client.
O doamnă care vinde flori de 17 ani în zonă povesteşte că se gândeşte chiar să se lase de meserie. „Mai stau acum, de 8 martie şi, dacă până la 1 aprilie nu se mai îndreaptă lucrurile, închid taraba. Acum noroc că se mai vând lalelele şi zambilele. Când vând un buchet de trandafiri sau iris pot spune că e sărbătoare”, explică femeia. Firul de lalea se vinde la Sibiu cu până la 5 lei, iar zambila costă până la 6 lei. Preţul pentru un trandafir începe de la 8 lei.
Import din Olanda
Toţi vânzătorii de flori îşi procură marfa numai din import. De exemplu, chiar florile crizei sunt aduse din Olanda, iar irisul şi garoafele din nordul Italiei. Pentru că vânzările sunt proaste, comercianţii din Sibiu au găsit o soluţie să mai reducă din cheltuieli: aduc florile la comun şi îşi împart cheltuielile de transport. „Ne unim şi câte şapte sau opt şi facem comenzi mai mari, ca să mai scădem din costurile de transport. De multe ori, mergem noi în Olanda sau Italia după ele. Ieşim mai ieftin aşa. Anul trecut mergeam pe cont propriu, dar acum nu avem ce face. Importăm cel mai mult lalele şi zambile, dar şi garoafe, că le cumpără oamenii pentru înmormântări”, spune Dorin Sotir, un vânzător de flori din Piaţa Cibin.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite