Flori din pănuşi şi costume populare, în Cişmigiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Festivalul Naţional de Folclor, tradiţia autentică a atras bucureştenii în număr mare Sute de costume populare şi sortimente de mâncăruri tradiţionale au fost aduse de meşteri

La Festivalul Naţional de Folclor, tradiţia autentică a atras bucureştenii în număr mare

Sute de costume populare şi sortimente de mâncăruri tradiţionale au fost aduse de meşteri populari din toată ţara, sosiţit în Parcul Cişmigiu cu ocazia primei ediţii a Festivalului Naţional de Folclor "Muzici şi tradiţii în Cişmigiu". Bucureştenii care nu au ajuns ieri la târg mai pot merge şi astăzi, în ultima zi a evenimentului.

Prima zi de muzică şi tradiţii a fost şi cea mai aglomerată. Vineri, bucureştenii au venit să se delecteze cu muzică populară, mâncare şi să vadă ofertele de la standurile meşterilor. Brâiele şi pălăriile din penele de păun au avut succes în rândul tinerilor, dornici să vadă şi să afle cum se confecţionează asemenea accesorii.

"Moda revine şi nu mi-ar strica un brâu, că se asortează cam cu orice", spune Alina Ion (21 de ani). Mărgelele, în diferite modele şi culori, fac şi ele parte din oferta comercianţilor. Cele mai mici costă 5 lei, iar cele mai mari ajung şi la 20 de lei.

10 lei, o farfurie din ceramică

Farfuriile şi vasele din ceramică pictată sau smălţuită formează cea mai bogată ofertă de la târg. Acestea se vând începând de la 10 lei, iar o ploscă are preţul de 8 sau 30 de lei, în funcţie de dimensiune. Scrumierele sau puşculiţele din ceramica albă de la Vlădeşti-Vâlcea se numără şi ele printre exponatele de pe Aleea Podului de Nuc. "Suntem singura familie din Vlădeşti care mai lucrează cu ceramică albă şi toate vasele sunt lucrate manual sau la roata olarului", spune Eugen Pătru, meşter popular, care de 20 de ani face vase din ceramică albă. O cratiţă de gătit din ceramică albă costă 10 lei, o scrumieră 1,5 lei, iar o puşculiţă - 10 lei.

Florile din foi de porumb, cele mai căutate exponate

Buchetele de flori sau potcoavele din pănuşi coloraţi natural au atras cei mai mulţi cumpărători în prima zi a târgului. "Sunt făcute manual. La un buchet mai mic lucrez cam un ceas, iar la o coroniţă mai mare, care se pune pe uşă, ajung să lucrez şi jumătate de zi", spune Margareta Nogy, din Târgu Mureş. Coşuleţele cu flori au avut succes în special printre cumpărătoare, care nu au stat pe gânduri ca să dea 8 sau 10 lei pe un ornament natural.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite