Flacăra abia mai pâlpâie
0Echipa de fotbal din localitate, împinsă de regimul comunist să facă performanţă, trăieşte acum doar din amintirile "dublei" cu FC Porto (1989), din Cupa UEFA Moreniul, Ilie Dobre, ne
Echipa de fotbal din localitate, împinsă de regimul comunist să facă performanţă, trăieşte acum doar din amintirile "dublei" cu FC Porto (1989), din Cupa UEFA
Moreniul, Ilie Dobre, ne auzi? Acest apel radiofonic a făcut cunoscut în întreaga ţară un mic oraş industrial din judeţul Dâmboviţa. În anii 1986-1989, când televiziunea transmitea din campionatul intern doar meciurile dintre Steaua şi Dinamo, Moreniul se mândrea cu o echipă puternică şi chiar cu o participare în Cupa UEFA.
După două decenii, Dinamo, fostul club-mentor al fotbalului de la Moreni, a poposit acolo, miercuri, pentru un meci amical.
Un capriciu al lui Tudor Postelnicu
Pe 27 septembrie 1989, Flacăra a dat piept, la Moreni, cu faimoasa FC Porto, în turul I al Cupei UEFA. A fost momentul de glorie al echipei-hibrid dâmboviţene, sortită a sta în umbra formaţiei miliţiei, aşa cum era asimilată Dinamo înainte de revoluţie. Au trecut aproximativ 18 ani de atunci, perioadă în care Flacăra abia mai pâlpâie, zbătându-se undeva în subsolul Ligii a III-a. Aproape nimic nu mai aminteşte de întâlnirea cu portughezii. Doar câteva fotografii-document postate pe culoarele de lângă vestiare şi programul de meci înrămat şi pus la loc de cinste. A, şi mai este releul, concesionat gazdelor pe 50 de ani, situat pe un deal din apropiere, adus special de Porto pentru ca meciul să fie transmis în direct, dar nefolosit nici măcar un minut.
În rest, nimic. Oraşul pare şi el stins, deşi între timp a devenit municipiu. Doar schela de petrol şi, parţial, Mija (fabrica de armament) mai fac ca Moreniul să nu dispară de pe hartă. Nici oamenii nu mai sunt atraşi prea tare de acele locuri, numărul populaţiei numărând acum aproximativ 20.000 de oameni, cu cinci mii mai puţin decât în trecut.
Perioada de glorie a Flăcării a coincis, întâmplare sau nu, exact cu paroxismul atins de anomaliile regimului comunist, dar şi cu ultima zvâcnire a dictaturii lui Nicolae Ceauşescu. La iniţiativa ministrului de interne, Tudor Postelnicu (originar chiar din municipiul de provincie), dar şi a generalului Ion Ghenoiu, şeful Serviciului Paşapoarte, Flacăra promovează în Divizia A, în 1986, cu condiţia de a intra în sfera de influenţă a Securităţii şi, implicit, a lui Dinamo.
"Postelnicu, morenar de origine, a fost cel care ne-a transformat în <> lui Dinamo, dar nu ne-a ajutat practic cu nimic. Nici măcar nu a călcat vreodată pe la stadion. Ghenoiu era, de fapt, şeful nostru", ne-a pus Marin Chivu, administratorul bazei din 1987 şi până în prezent. Clubul din Liga a III-a nu a avut probleme cu banii pe vremea dictaturii. "Puţină lume ştie că noi ne autofinanţam. Niciodată nu am primit bani de la Bucureşti. Toate fondurile proveneau din cotizaţiile muncitorilor de la schela de petrol, Mija, IMUT şi Automecanica, principalele uzine din oraş, care era foarte puternic industrializat.
Din aproximativ 25.000 de locuitori, jumătate erau membri cotizanţi. În plus, în Gara de Nord mai şi vindeam pungi aduse din Germania, şi ne mergea chiar bine. Cu fonduri babane s-a renovat şi stadionul, în 1987, mărindu-i-se capacitatea la 13.000 de locuri. Aveam fotbalişti foarte bine plătiţi, care doreau să vină de bunăvoie la Moreni", povesteşte Chivu. "După revoluţie, au picat uzinele şi odată cu ele şi fotbalul. Ne-a mai ajutat financiar Vasile Ianul până să fie arestat. Acum, oraşul e mort".
"Nu auzisem de streching şi de apă plată"
Portughezii au rămas uimiţi când au aflat în 1989 cu ce echipă vor lupta în turul I al Cupei UEFA. Nu au avut tupeu să se cazeze în Moreni, preferând Bucureştiul şi, în plus, un drum de 100 de km prin comunele şi satele triste de la graniţa judeţelor Prahova şi Dâmboviţa.
"Şi-au adus totul cu ei. Inclusiv apa plată, de care nici nu auzisem. Credeam că sunt de pe altă planetă. Iar când le-am văzut mişcările de streching am crezut că fac yoga", a conchis Chivu. Deşi contează mai puţin rezultatul, Flacăra a pierdut ambele manşe: 0-2, respectiv 1-2, într-o "dublă" în care pentru portughezi au evoluat Vitor Baia şi Joao Pinto.