Carmen Tănase:„Nu sunt atât de dezlănţuită ca Flacăra“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carmen Tănase:„Nu sunt atât de dezlănţuită ca Flacăra“
Carmen Tănase:„Nu sunt atât de dezlănţuită ca Flacăra“

Actriţa în vârstă de 48 de ani joacă, de peste trei ani, rolul celei mai îndrăgite ţigănci din serialele „Inimă de ţigan“ şi „Regina“.Carmen Tănase îmbracă iar fustele Flăcăricăi în serialul „State de România“. A mai jucat şi alte roluri de ţigănci, dar parcă niciunul nu i-a intrat în sânge la fel ca acesta.

„Adevărul“: Sunt deja trei ani de când joci personajul Flăcărica. Ai putea spune că e creaţia ta?

Carmen Tănase: Fiecare rol pe care îl jucăm, indiferent că este vorba de două săptămâni, de un an sau mai mult, este o bucăţică de artă, pentru că asta este de fapt meseria noastră.

Ajungi să-ţi însuşeşti un personaj pe care îl joci de atât timp?

Absolut. Altfel nu ai cum să crezi cu adevărat în el şi să-l joci aşa cum trebuie.

Ai putea spune că ai ceva în comun cu Flăcărica?

Temperamentul. Bine, nu sunt atât de dezlănţuită ca Flacăra, pentru că în cazul meu intervine autocontrolul, dar suntem vulcanice amândouă. De altfel, în cazul oricărui personaj pe care îl joci, ajungi să-i împrumuţi ceva din personalitatea ta, pentru că, într-o măsură destul de mare, este propria ta creaţie.

Ai jucat şi personajul ţigăncii bătrâne din „La ţigănci“. Ai spune că e mâna destinului sau există o predilecţie pentru aceste roluri?

Am mai jucat şi rolul ţigăncii vrăjitoare în „Alchimistul“ lui Paulo Coelho. Cu toate că au fost trei roluri de acest gen, nu pot spune că e mâna destinului. Nu merg aşa departe.

Cum îţi explici succesul neprevăzut al acestor telenovele care prezintă viaţa în şatră?

Viaţa ţiganilor este foarte colorată, tradiţiile lor sunt spectaculoase, iar ei sunt nişte charismatici şi atunci sigur că poveştile cu ţigani atrag întotdeauna, pentru că sunt exotice. În plus, munca şi eforturile depuse pentru aceste producţii au fost extraordinare. Echipa implicată în aceste proiecte a dat tot ce a avut mai bun, de la actori, scenarişti, producători până la echipa tehnică. Toţi au lăsat în aceste proiecte o parte din ei.

Ştiai de fenomenul social care are loc de când a apărut telenovela? Există copii care sunt botezaţi cu nume precum Flăcărica şi State...

Nu mă aşteptam la aşa ceva. Îmi doream să aibă succes fiindcă ştiam cât am muncit cu toţii, dar nu mă aşteptam la un asemenea rezultat. Pe lângă copiii botezaţi cu numele State şi Flăcărica, am auzit oameni mari care se strigă prin casă cu numele personajelor. Şi nu s-a întâmplat o singură dată!

Pe platourile de filmare ale telenovelei te-ai întâlnit cu colegii tăi de teatru. Ce înseamnă asta pentru generaţia voastră, dar şi pentru scepticii care critică alegerea voastră?

Este o onoare să joc alături de nume atât de importante ale teatrului românesc, de oameni care au făcut şi fac în continuare istorie. Cât despre sceptici... Este realmente problema lor. Noi am venit aici să facem meseria pe care am învăţat-o şi pe care am practicat-o atâţia ani, unii mai mulţi, alţii şi mai mulţi – şi aici mă refer la actorii cu un palmares impresionant, pe care poţi să-i pui oricând alături de marii actori ai lumii.

Deci, cine denigrează ceea ce facem noi consider că nu are respect faţă de această meserie. Mai cred şi faptul că ei funcţionează pe sistemul „dacă strugurii sunt prea sus, atunci sunt acri“. Eu şi colegii mei, actori mari sau începători, nu facem altceva decât ceea ce am învăţat. Nu facem compromisuri. Facem actorie şi nu văd ce este denigrant în asta.

La Ploieşti te mai întorci?

Încă mai am o casă la Ploieşti, unde locuieşte mama mea, aşa că mă întorc destul de des. De oraşul ăsta mă leagă întreaga mea copilărie şi părinţii mei, care m-au crescut ca pe o prinţesă şi care au contribuit esenţial la formarea mea.

image

Viaţa ţiganilor este foarte colorată, tradiţiile lor sunt spectaculoase.

image


Carmen Tănase
actriţă

Actriţă de teatru şi film

S-a născut la 18 ianuarie 1961, la Ploieşti;

26 octombrie 1982 - debutează pe scenă, alături de Olga Tudorache şi de Radu Duda, în piesa „Fluturi, fluturi“, la Teatrul Foarte Mic din Bucureşti;

În 1983 debutează în cinematografie, în filmul „Misterele Bucureştilor“, în regia lui Doru Năstase;

În 1984 a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică, secţia Actorie, la clasa Olgăi Tudorache;

Între 1984 şi 1990 lucrează la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri“ din Iaşi;

1990 - prezent, actriţă la Teatrul Odeon;

1993 - 1994 - apare în filmele „Crucea de piatră - Ultimul bordel“, în regia lui Andrei Blaier şi în „E pericoloso sporgersi“, în regia lui Nae Caranfil.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite