Fizician iranian, mort în condiţii misterioase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un oficial al companiei americane de informaţii Stratfor susţine că savantul iranian Ardeshire Hassanpour a fost asasinat de Mossad Savantul iranian Ardeshire Hassanpour, deţinător al mai

Un oficial al companiei americane de informaţii Stratfor susţine că savantul iranian Ardeshire Hassanpour a fost asasinat de Mossad

Savantul iranian Ardeshire Hassanpour, deţinător al mai multor premii în domeniul fizicii nucleare, a murit în împrejurări misterioase, susţine postul de radio Farda, care emite în Iran. Potrivit "The Sunday Times", un reprezentant al Stratfor, companie privată de informaţii din SUA, susţine că există suficiente dovezi ce demonstrează că savantul a fost eliminat de serviciul israelian de informaţii, Mossad.

Hassanpour lucra la o uzină din Isfahan, unde se produce hexafluorură de uraniu. Acest gaz este folosit pentru îmbogăţirea uraniului într-o altă uzină, la Natanz, care a fost în ultimul timp în centrul atenţiei internaţionale, ca fiind locul unde se dezvoltă tehnologia pentru arme nucleare. Potrivit postului de radio Farda, care emite în Iran, fiind finanţat de Departamentul de Stat al SUA, ştirile privind moartea lui Hassanpour au ieşit la iveală în Iran pe 21 ianuarie, cu o întârziere de şase zile. Cauza menţionată a fost "intoxicarea cu gaz". Rapoartele guvernului iranian nu au precizat cum şi unde a fost intoxicat Hassanpour, dar moartea lui a fost anunţată la o conferinţă pe tema securităţii nucleare. Rheva Bhalla, un reprezentant al companiei americane de informaţii Stratfor, susţine că Hassanpour era urmărit de Mossad şi că există informaţii secrete care sugerează că el a fost asasinat de israelieni. De altfel, declară reprezentantul Stratfor, israelienii au ameninţat în mod repetat că vor împiedica Iranul să realizeze o bombă nucleară.

În vârstă de 44 de ani, Hassanpour câştigase, în 2004, cel mai mare premiu în domeniul cercetării militare în Iran, iar anul trecut luase cel mai mare premiu la festivalul internaţional de ştiinţă Kharazmi, din Iran.

Duminică, 11 februarie, zi în care Iranul sărbătoreşte cea de-a 28-a aniversare a Revoluţiei Islamice, este de aşteptat ca preşedintele Mahmoud Ahmadinejad să anunţe instalarea la Natanz a 3.000 de pompe centrifuge. Acesta ar fi un pas important către îmbogăţirea uraniului la scară industrială. Inspectorii Agenţiei Internaţionale de Energie Atomică spun că sute de tehnicieni şi laboranţi lucrează intens în aceste zile pentru a asambla echipamentul de la Natanz.

Foşti generali americani cer Washingtonului să nu atace Iranul

Trei foşti ofiţeri americani de rang înalt avertizează asupra riscurilor unui atac militar asupra Iranului, într-o scrisoare deschisă publicată în ziarul britanic "Sunday Times". Generalii Robert Gard şi Joseph Hoar, care au avut funcţii în administraţia centrală a SUA, şi fostul director al Centrului de Informaţii Militare, Jack Shanahan, spun că o asemenea acţiune ar avea "consecinţe dezastruoase" pentru securitatea în Orientul Mijlociu şi pentru forţele de coaliţie din Irak. Ei îndeamnă Washingtonul să înceapă convorbiri directe cu Iranul. Documentul precizează că guvernul britanic trebuie să facă foarte clar dovada că se opune recurgerii la forţa militară.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite