Fiţele în vremea crizei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Optimiştii au găsit efecte pozitive chiar şi printre ororile războaielor mondiale. Istoricii spun că marile cataclisme sunt urmate, inevitabil, de perioade de progres. Cinicii trec uşor peste

Optimiştii au găsit efecte pozitive chiar şi printre ororile războaielor mondiale. Istoricii spun că marile cataclisme sunt urmate, inevitabil, de perioade de progres. Cinicii trec uşor peste bilanţul tragic al cutremurelor ca să depisteze o excelentă ocazie de a moderniza vechile oraşe, prefăcute în dărâmături. Antreprenorii aşteaptă uraganele gen Katrina cu spaimă, dar şi cu calcule secrete: după ce trece urgia, oraşele trebuie reconstruite, deci va fi rost de contracte...
 
O fi, oare, ceva pozitiv şi în criza asta financiară? Căci efectele ei dureroase sunt evidente: falimente, şomaj, inflaţie, convulsii sociale, războaie pentru resurse. Cinicii sau speculanţii s-ar putea să vadă însă lucrurile un pic diferit. De exemplu, să se bucure că pot cumpăra mult mai ieftin proprietăţi sau acţiuni. Dar nu trebuie să fii nici cinic, nici speculant pentru a spera să-ţi iei un apartament cu 70.000 de euro în loc de 120.000, cât ajunsese în momentul de vârf al nebuniei imobiliare.

Ce-ar mai putea aduce bun criza asta? Poate o creştere a responsabilităţii în privinţa cheltuielilor. Nu te mai repezi, una-două, să cumperi tot ce-ţi iese-n cale. Te gândeşti de trei ori înainte de a-ţi lua maşină sau de a-ţi schimba televizorul. Nu e musai să ai ultima generaţie de telefon sau de calculator. Nu trebuie să-ţi umpli frigiderul pentru ca apoi să arunci jumătate din „încărcătură”.

Acesta ar putea fi marele câştig al crizei: renunţarea la fiţe. Cu o condiţie: beizadelele care nu-şi pot plimba fundul decât în maşini de la 50.000 de euro în sus, care fac indigestie dacă într-o zi le lipsesc icrele negre şi suferă cumplit dacă nu se bronzează în Caraibe, să nu fie într-atât de deprimate încât să se arunce de la etaj.

Există viaţă şi fără fiţe, ba chiar o viaţă mai echilibrată şi mai tonică. După cum, fiţi siguri, există viaţă şi după criză.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite