Fiscul ia la puricat tranzacţiile imobiliare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fiscul ia la puricat tranzacţiile imobiliare
Fiscul ia la puricat tranzacţiile imobiliare

Inspectorii fiscali verifică, în aceste zile, aproximativ 1.000 de persoane care au realizat tranzacţii imobiliare cu terenuri şi construcţii noi. Numărul celor vizaţi de controale este însă mult mai mare, prima selecţie adunând 7.145 de persoane, care au efectuat peste 85.400 de tranzacţii.

Din cele o mie de persoane verificate în această perioadă, s-au finalizat 80 de cazuri în care au fost emise decizii de impunere pentru suma de 94,7 milioane de lei. La aceasta se adaugă şi accesorii în valoare de 53,4 milioane de lei. Totodată, s-au întocmit 30 de sesizări penale pentru un prejudiciu de aproximativ 15 milioane de lei. S-au luat şi măsuri asiguratorii în 51 de cazuri, pentru o valoare de peste 27,7 milioane de lei.

Persoanele care au realizat tranzacţii imobiliare cu terenuri construibile şi construcţii noi, care au caracter de continuitate, au obligaţia înregistrării în scopuri de TVA. În perioada 2006-2008, s-au realizat peste 270.000 de tranzacţii, cu o valoare totală de aproximativ 84 de miliarde de lei, dar nu toate aceste tranzacţii pot fi impuse în ceea ce priveşte TVA.

Potrivit legislaţiei în vigoare, începând cu data aderării la Uniunea Europeană, doar tranzacţiile cu terenuri în intravilan şi construcţiile noi sunt operaţiuni impozabile.

Inspectori puţini, tranzacţii multe

Potrivit Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), numărul mic de inspectori raportat la numărul mare de tranzacţii a determinat autorităţile să facă o primă selecţie, bazându-se pe câteva criterii: depăşirea plafonului de scutire de 35.000 de euro, valoarea tranzacţiilor şi efectuarea a peste 5 tranzacţii într-un an.

În urma selecţiei, s-a concluzionat că în perioada 2006-2008 peste 7.100 de persoane au îndeplinit aceste condiţii. Cei selectaţi au făcut 85.442 de tranzacţii, cu o valoare totală de peste 14,8 miliarde de lei.

“Precizăm că în acestea sunt incluse toate tranzacţiile, atât operaţiuni taxabile, cât şi scutite, departajarea urmând a se face prin acţiuni de verificare pe teren sau la sediul organelor fiscale competente a contractelor de vanzare-cumpărare”, se arată într-un comunicat transmis de ANAF.

Numai în cazul unei singure persoane - aflată, în această perioadă, în inspecţie fiscală - suma estimată ca fiind datorată la bugetul de stat se ridică la peste 70 de milioane de lei, la care se vor adăuga accesoriile aferente ce urmează a fi calculate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite