Fiscul, cu ochii pe firmele petroliere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a putea urmări în totalitate circuitul produselor minerale, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală va monta, de anul viitor, sisteme GPS la antrepozitele fiscale şi pe mijloacele de

Pentru a putea urmări în totalitate circuitul produselor minerale, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală va monta, de anul viitor, sisteme GPS la antrepozitele fiscale şi pe mijloacele de transport.

Controalele de anul viitor ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) se vor axa în principal în domeniul produselor petroliere. În 2008, instituţia va implementa un set de măsuri menite să ducă la scăderea evaziunii fiscale din acest sector, dar şi la majorarea sumelor colectate din acest domeniu de activitate. Ponderea produselor minerale în totalul produselor accizate este în acest moment de aproximativ 60%.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) intenţionează să implementeze, cel mai târziu până la sfârşitul anului viitor, un sistem de supraveghere a produselor accizabile prin GPS, a declarat, ieri, preşedintele instituţiei, Daniel Chiţoiu. Potrivit acestuia, proiectul vizează combaterea evaziunii fiscale din domeniul produselor accizabile, inclusiv în domeniul petrolier, sector care deţine o pondere de aproximativ 60% în totalul produselor accizabile.

Astfel, mijloacele de transport al acestor produse urmează să fie dotate obligatoriu cu sisteme GPS (n.r. - sistem de poziţionare globală) pentru a putea fi urmărite până la punctul de destinaţie. Totodată, sistemele GPS vor fi folosite şi pentru antrepozitele fiscale, în paralel cu camerele de luat vederi, existente în acest moment.


GPS-uri din fonduri PHARE

Surse din cadul Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV) au explicat pentru "Adevărul" că instalarea GPS-urile pe mijloacele de transport amintite reprezintă parte a unui proiect mai amplu, pe care îl va administra ANAF. "GPS-urile respective au fost deja contractate, cu ajutorul unor fonduri PHARE şi urmează să fie montate pe mijloacele care transportă produse sensibile", au explicat sursele amintite, afirmând totodată că vor fi monitorizate astfel nu doar produsele accizabile, ci orice alt produs care poate deveni "sensibil", în funcţie de anumite criterii.


În sfera produselor accizabile intră alcoolul şi băuturile alcoolice, tutunul prelucrat şi produsele energetice, cu excepţia gazului distribuit prin sistemul de distribuţie a gazelor naturale şi a energiei electrice. Potrivit şefului ANAF, accizele la produsele petroliere au în acest moment, cea mai mare pondere în totalul veniturilor colectate din accize.

La sfârşitul perioadei ianuarie-noiembrie, încasările din accize au însumat, potrivit datelor centralizate de ANAF, 11,42 miliarde de lei, în creştere cu 19% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Cea mai mare pondere o înregistrează accizele din uleiuri minerale, respectiv 55,6%, urmate de accizele din tutun - 34,05%, alcool şi băuturi alcoolice - 7,85% şi cele din cafea, doar 1,16%.


Potrivit autorităţilor, sistemul de supraveghere auto prin GPS va fi implementat de anul viitor şi în industria de morărit şi panificaţie.


Facilităţi pentru persoanele fizice


ANAF intenţionează să introducă, de anul viitor, posibilitatea depunerii online a declaraţiilor fiscale şi pentru persoanele fizice. Potrivit preşedintelui Chiţoiu, momentul vizat pentru implementare este termenul de declarare aferent primului trimestru al anului 2008.

În acest moment au posibilitatea să depună declaraţiile fiscale online doar firmele din Bucureşti, Ilfov şi alte zece judeţe ale ţării. Chiţoiu a anunţat că sistemul respectiv va fi extins, în 2008, în toată ţara. Pentru depunerea declaraţiilor fiscale prin internet, firmele trebuie să solicite un certificat digital de identificare a reprezentantului legal, care se eliberează gratuit de către Ministerul Finanţelor.

>> Accizele la produsele petroliere au, în acest moment, cea mai mare pondere în totalul veniturilor colectate din accize
Daniel Chiţoiu
preşedinte ANAF

Documentele de însoţire, prezentate şi la plecare

Dacă în acest moment, Documentele Administrative de Însoţire (DAI) pentru produsele minerale se prezintă doar la destinaţie, de anul viitor situaţia se va schimba. Surse din Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV) au declarat pentru "Adevărul" că, cel mai probabil începând de luna viitoare, operatorii din domeniul produselor minerale vor fi obligaţi să prezinte DAI-urile inclusiv la plecarea din rafinărie.

"Sistemul actual ne permite să aflăm doar câte cisterne ajung la destinaţie. Nu ştim însă câte pleacă", au explicat sursele citate, menţionând că se află în lucru la ANAF, în acest moment, un proiect de act normativ iniţiat de ANV.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite