Fiscul impozitează averile, nu le declară ilicite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele ANAF, Seastian Bodu, a anunţat apariţia, în circa două luni de zile, a unui proiect de lege pentru controlul averilor tuturor contribuabililor. Aflat în lucru la Ministerul

Preşedintele ANAF, Seastian Bodu, a anunţat apariţia, în circa două luni de zile, a unui proiect de lege pentru controlul averilor tuturor contribuabililor. Aflat în lucru la Ministerul Justiţiei cu concursul specialiştilor în fiscalitate, proiectul ar urma să stabilească momentl zero al declarării averilor. Despre acest proiect discutăm cu Nicolae Stoina, şeful fiscului bucureştean.
- De ce este necesară această lege?
- În mâna organelor fiscale, o lege pentru controlul averilor e mai mult decât nimic. Nu există posibilitatea unui control, cu stabilirea certă a evoluţiei averii, fără să porneşti de la o situaţie dată. S-a-ncercat la începutul anului 2005, o stabilire a momentului zero, cu declaraţii de avere de toţi cetăţenii României, dar ideea nu a fost apreciată nici în mediile politice, nici în mediul de afaceri. După stabilirea acestui moment zero, fiscul poate stabili ce a apărut între timp şi ce găseşte în plus. Nu avem posibilitatea de a vedea de unde au averi maneliştii, vrăjitoarele, nu avem posibilitatea să vedem toate sursele lor de venit. Mergem pe un sistem declarativ, sub incidenţa legii penale. Plecând de la prezumţia că sunt reale, e firesc ca tot ce apare să fie impozitat. Confiscarea e un proces deosebit de anevoios.
- Impozitarea cu 16% averilor ilicite nu înseamnă oficializarea acestora?
- E o problemă în a declara o avere licită sau ilicită. Pentru o avere ilicită intrăm pe o lege penală. Nu putem spune noi, fiscul, că averea lui X este ilicită, pentru că asemenea aspecte sunt de competenţa Parchetului. Astfel că pornim de la prezumţia că e licită, şi e normal să se facă impozitarea. În străinătate, impozitarea averilor se face în tranşe diferite, deocamdată la noi se aplică cota unică, care se extinde treptat asupra tuturor veniturilor.
- Are fiscul capacitatea de a aplica o asemenea lege?
- ţinând cont că din 2005 nu mai sunt Declaraţiile de venit global, o parte din aparatul de control îl putem trece pe această parte. Este de competenţa Guvernului să decidă cum se va face acest lucru.
- Cum se va aplica analiza de risc? Nu e mai eficientă verificarea marilor averi? şi dacă da, nu este vorba de discriminare?
- Până acum puteam discuta de discriminare, pentru că numai funcţionarii publici şi demnitarii erau obligaţi să depună declaraţie de avere. Erau cei mai expuşi şi cei mai controlaţi, Verificările ulterioare s-au bazat pe ce au declarat ei iniţial, pe când oamenii de afaceri nu au această obligaţie. Cetăţenii de rând aveau Declaraţiile pe Venit Global. Nu mai au acum, iar analiza de risc va însemna fixarea pe acele persoane care realizează o dezvoltare a averii vizibilă. Pentru că la noi în România un om de afaceri poate realiza într-un an ce nu poate acumula un om de afaceri în străinătate într-o viaţă. Interesul nostru e ca fiecare să-şI plătească datoriile pe care le are faţă de buget.
- Respectă legea prezumţia de nevinovăţie?
- De-asta am şi evitat legătura cu ilicitul. Bodu a plecat de la ideea că averea a fost obţinută corect. Este un proiect destul de delicat. E încă un pas pentru a-i descoperi pe cei care doresc să continue evaziunea, plus crearea obişnuinţei pentru români, ca şi pentru cetăţeanul european, să facă plăţile la fisc. Nu e normal ca fiscul să vină la uşă şi să-i ceară bani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite