Fiscalitate exagerată pe clădirile de firmă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experţii avertizează că taxele prea mari vor îndepărta investitorii din România, în perioada următoare

Persoanele juridice din România trebuie să plătească anual o taxă de 1,5% din valoarea contabilă a clădirii, ceea ce poate însemna 30 euro/mp. În acelaşi timp, în Europa Centrală şi de Est, taxa nu e mai mare de 5 euro/mp, relevă un studiu realizat de compania de consultanţă KPMG.

Dacă valoarea clădirilor din România este estimată la o valoare între 1.000 şi 2.000 de euro pe metru pătrat, aceasta înseamnă că taxa este între 15 şi 30 de euro pe metru pătrat pe an. "Nivelul disproporţionat de mare al taxelor locale din România va constitui un motiv de descurajare a investitorilor, care vor fi tentaţi să-şi mute afacerea în ţările învecinate, unde aceste rate sunt mai rezonabile", afirmă Patrick Leonard, Tax Partner la KPMG România. El arată că, în sistemele de impunere similare din cadrul altor ţări din Europa Centrală şi de Est, rata anuală nu depăşeşte nivelul de 5 euro pe metru pătrat.

Nivelul ridicat de impunere afectează în special noile clădiri, fiindcă impozitul are drept bază valoarea contabilă a clădirii, care tinde să fie mai ridicată pentru noile construcţii.

Acest regim de taxare a fost stabilit în baza art. 253, paragraful 2, din Codul Fiscal, potrivit căruia persoanele juridice trebuie să plătească anual 1,5% din valoarea contabilă a clădirii. Experţii KPMG spun că respectiva prevedere trebuie reanalizată.

Primăriile au puteri discreţionare

O altă propunere de remediere a problemei generate de calculul inadecvat al valorii fiscale a clădirii şi de nivelul ridicat de impozitare o constituie prevederea din Codul Fiscal, respectiv art. 286, paragrafele 6 şi 7. Prin această prevedere se acordă autorităţilor locale posibilitatea de a acorda scutiri sau reduceri de la ratele standard ale taxelor locale şi scutiri sau reduceri ale taxelor locale pe teren pentru investiţiile de peste 500.000 de euro, pe perioade de timp limitate.

Noii investitori pot beneficia de scutirea integrală a impozitului pe clădire pe o perioadă de maximum cinci ani, în timp ce investitorii existenţi pot beneficia de o rată preferenţială de 0,25% pentru calcularea impozitului pe clădiri de până la trei ani. "Condiţiile în care firmele pot beneficia de această scutire nu sunt clar definite, ceea ce generează un potenţial de corupţie considerabil. Deşi normele de aplicare încearcă să ofere o oarecare clarificare, procedurile impuse prin acestea sunt încă vagi şi deschise interpretărilor. Autorităţile locale nu ar trebui să aibă puteri discreţionare în a acorda stimulente fiscale", conchide expertul KPMG.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite