Firmele de leasing cer simplificarea executării silite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Firmele de leasing cer simplificarea executării silite
Firmele de leasing cer simplificarea executării silite

Firmele de leasing solicită aplicarea unui tratament egal cu cel al statului în ce priveşte executarea silită a bunurilor sau simplificarea acestei proceduri. Companiile consideră că decizia Curţii Constituţionale nu face decât să sporească prudenţa firmelor de leasing în acordarea finanţărilor, favorizând debitorii rău platnici.

În mai, Curtea Constituţională a modificat procedura de executare silită a clienţilor agenţilor economici privaţi care sunt rău-platnici. Decizia a introdus şi obligativitatea obţinerii acordului unui judecător pentru a începe executarea bunurilor.

Asociaţia Societăţilor Financiare din România (ALB) intenţionează să solicite Parlamentului, în această toamnă, anularea aplicării acestei decizii asupra companiilor private, sau "impunerea unei proceduri de urgenţă care să permită încuviinţarea judecătorească în termen de trei zile".

"Procedura menţionată nu se aplică Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) în calitatea sa de agent economic, care poate trece direct la executare, fără hotărâre judecătorească ", a spus secretarul general al ALB România, Adriana Ahciarliu. Aceasta a mai spus că, în prezent, recuperarea bunurilor se face cu câteva luni întârziere, timp în care instituţiile financiare nebancare (IFN), categorie din care fac parte şi firmele de leasing, trebuie să constituie provizioane.

"Constituirea de provizioane înseamna costuri suplimentare care, în cadrul acestui an de criză, au pus acţionariatul insituţiilor financiare în situaţia obligatorie de a mări nivelul fondurilor proprii", a adăugat Adriana Ahciarliu.

Reprezentanţii firmelor de leasing se plâng de întârzierile mari la declanşarea procedurilor de executare silită

Andrei Braşoveanu, partener coordonator la Ciurtin, Braşoveanu şi Asociaţii, spune că durata medie de recuperare sau reposedare a unui bun de leasing este de două luni în Bucureşti. "La Judecătoria Sectorului 1 spre exemplu, care la ora actuală este cea mai aglomerată din ţară, încuviinţarea executării silite pentru recuperarea unui bun poate dura şi trei luni, răstimp în care bunul nu poate fi executat", a spus Braşoveanu.

Dan Constantinescu, managing director la Unicredit Leasing, consideră că firmele de leasing vor fi mult mai precaute în a acorda finanţări potenţialilor clienţi. Mai mult decât atât, din moment ce recuperarea bunurilor se face cu o întârziere de câteva luni, costurile companiilor cresc .
 
La rândul său, directorul general al Raiffeisen Leasing, Mihaela Mateescu, susţine că societăţile de leasing sunt prejudiciate prin faptul că nu reuşesc să valorifice bunurile în timp util şi nu au controlul asupra lor, bunurile putând fi în continuare folosite, deteriorate sau înstrăinate de către fostul utilizator.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite