Firmele ar putea primi bani de la primărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un număr de 18 firme ar putea beneficia de cel mult 200.000 de euro ajutor de la primărie. Administraţia locală strânge cureaua la cheltuieli, dar vrea să ajute unele firme din Baia Mare cu bani de la buget.

După ce săptămâna trecută, primăria anunţa buget de austeritate şi măsuri de prevenire a crizei, primarul Cristian Anghel arată că „dracul nu e chiar atât de negru”, afirmând că unele firme ar putea beneficia de ajutor financiar.
Pentru a putea beneficia de cei 200.000 de euro, cât promite edilul, firmele trebuie să îndeplinească mai multe condiţii. „Una din condiţii este să creeze cel puţin 25 de locuri de muncă, iar investiţia să fie de cel puţin 1 milion de euro, la data acordării finanţării”, a precizat Anghel.

Nu mai mult de 200.000 de euro

Acesta este însă doar un proiect de hotărâre a consiliului local şi care, dacă va fi aprobat, se va derula pe perioada a trei ani.
Dacă hotărârea va fi aprobată în săptămâna care urmează, firmele interesate care îndeplinesc condiţiile vor trebui să solicite avizele necesare pentru a obţine ajutorul bănesc oferit de municipalitate. Un număr de 18 firme îndeplinesc condiţiile impuse de primărie, astfel că, în fiecare an, şase dinte ele ar putea beneficia de ajutorul primăriei.
Administraţia locală ar putea pune la bătaie suma de 1 milion de euro, iar agenţii economici nu vor primi mai mult de 200.000 de euro. „Pentru a stimula activitatea firmelor, s-a iniţiat un proiect de hotărâre pentru acordarea unor facilităţi anumitor firme. Schema de ajutor este elaborată pentru trei ani, iar facilităţile acordate ar putea fi de maxim 1 milion de euro”, a explicat Anghel. Potrivit acestuia, proiectul mai trebuie să fie avizat de către Consiliul Concurenţei, după care va fi supus aprobării în consiliul local.

Buget de austeritate

Propunerea vine pe fondul ameninţării crizei economice, iar primarul a anunţat că administraţia va reduce cheltuielile.
„Au fost blocate toate posturile vacante, iar orele suplimentare vor fi tăiate şi echivalate cu zile libere”, a mai afirmat primarul Cristian Anghel.
De asemenea, el a adăugat că vor fi reduse cheltuielile alocate delegaţiilor externe şi interne şi, totodată, a arătat că de un buget redus cu circa 15% vor avea parte şi instituţiile de cultură, sănătatea, învăţământul, iar pentru proiectele de protecţie socială, cheltuielile vor fi reduse la jumătate.

Restrângeri la iluminatul public

Bugetul sărac din acest an strânge cureaua şi la iluminatul public. Astfel, după ce primarul a anunţat că nu va mai fi alocat niciun leu de la buget pentru iluminatul ornamental, acesta a precizat că sunt tăiate de pe listă şi investiţiile privind extinderea reţelei de iluminat public. „Cheltuielile se reduc la plata facturilor pentru consumul de energie electrică şi achitarea creditului luat anul trecut”, a specificat Anghel.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite