Firmele plătitoare de TVA trebuie să declare până pe 25 iulie toate operaţiunile efectuate în România, în primul semestru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firmele plătitoare de TVA sunt obligate să declare semestrial toate livrările de bunuri, prestările de servicii şi achiziţiile de bunuri şi servicii realizate pe teritoriul României.

Firmele plătitoare de TVA sunt obligate să declare semestrial toate livrările de bunuri, prestările de servicii şi achiziţiile de bunuri şi servicii realizate pe teritoriul României.

Până la 25 iulie, aceste firme trebuie să depună la Fisc formularul 394 "Declaraţie informativă privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional". În aceasta vor fi menţionate operaţiunile impozabile cu cota de 9% sau 19%, realizate pe teritoriul naţional, pentru care au fost emise facturi, operaţiunile cu TVA nedeductibil, precum şi cele înscrise în facturile care au fost emise pentru vânzările cu amănuntul, vânzări care se înregistrează în contabilitate pe baza raportului zilnic. Potrivit Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în acest formular nu se vor declara: livrările sau achiziţiile pentru care s-a emis bon fiscal, dar nu şi factură, operaţiunile cu persoane neînregistrate în scopuri de TVA în România şi cele înscrise în facturile emise prin autofacturare sau pentru care se aplică taxarea inversă.

Declaraţia 394 se completează cumulat pe coduri de înregistrare în scopuri de TVA ale partenerilor de tranzacţii, indiferent dacă au fost realizate cu acelaşi partener sau operaţiuni impozabile cu 9%, respectiv 19%. În cazul agenţiilor de turism sau a altor entităţi care aplică regimuri speciale, facturile emise sau primite cu menţiunea "TVA inclus" se vor cuprinde în declaraţie astfel: în coloana "baza impozabilă totală" se va înscrie valoarea totală înscrisă pe factură, iar în coloana "Taxa pe valoarea adăugată totală" se va înscrie 0 (zero).

Firmele au la dispoziţie programul

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite