Firmele mici, în faţa falimentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

IMM-urile văd în criză o posibilitate de reorientare a afacerii, deşi înregistrează pierderi masive. Potrivit unui sondaj al Uniunii Naţionale a Patronatului Român, peste 120.000 de angajaţi ai IMM-urilor sunt în pericol să îşi piardă locul de muncă anul acesta.

Peste 90% dintre managerii de IMM-uri au în plan concedierea a 10% din personal, se arată într-un studiu al Uniunii Naţionale a Patronatului Român.

Preşedintele Uniunii, Petre Miluţ spune că, pentru 2009, vor fi îngheţate salariile angajaţilor, chiar dacă contractual colectiv de muncă presupune creşteri de salarii. ”Scăderea contribuţiilor sociale ar fi una dintre măsurile care ar duce la evitarea concedierilor şi ar descuraja munca la negru”, crede el.

Marii datornici sunt firmele de la stat. “Dacă Guvernul ar încerca să recupereze datoriile companiilor din domeniul energetic de exemplu, situaţia ar fi alta”, consideră Miluţ.

Mai mult, vor fi foarte mulţi şomeri dar nimeni nu le va spune spre ce să se îndrepte, în ce domenii şi-ar putea găsi un loc de muncă, adaugă preşedintele Uniunii. În condiţii de recesiune, 76% dintre patronii de IMM-uri vor să se adapteze condiţiilor pieţei, iar 16% caută investitori pentru recapitalizare.

Relaxarea creditării ar fi o soluţie

Studiul arată că pentru 60% dintre IMM-uri relaxarea creditării ar putea duce la o mai bună funcţionalitate a afacerilor, iar 34% dintre acestea spun că măsurile ar trebui să vizeze relaxarea fiscalităţii. În plus, nici perspectivele de profit nu sunt îmbucurătoare.

Miluţ spune că 83% din firmele mici şi mijlocii estimează pierderi anul acesta şi actuala criză financiară se va întinde pe o perioadă de minimum cinci ani.

Pentru evitarea colapsului în sistemul IMM-urilor, Miluţ crede că plata TVA ar trebui să se facă la încasare. O altă măsură ar fi scăderea accizelor la energie şi combustibili. “Avem cea mai scumpă benzină din Europa”, spune el. Iar pentru stabilizarea situaţiei în rândul acestor firme este nevoie de facilitarea obţinerii de credite garantate de la stat.

Materia primă este prea scumpă

Petre Miluţ spune că firmele mici şi mijlocii au probleme şi din cauza materiei prime scumpe produse în România comparativ cu cea importată. “Nici măcar ciment nu mai luăm de la Medgidia pentru că e prea scump, aducem din Turcia sau Bulgaria, mai prost dar mai ieftin”, adaugă el.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite