Firmele japoneze plătesc poluarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toyota, Nissan, Mazda, Hino, Isuzu şi Mitsubishi vor achita 7,4 milioane de euro victimelor poluării Constructorii de automobile niponi au acceptat, la sfârşitul săptămânii trecute, să

Toyota, Nissan, Mazda, Hino, Isuzu şi Mitsubishi vor achita 7,4 milioane de euro victimelor poluării

Constructorii de automobile niponi au acceptat, la sfârşitul săptămânii trecute, să achite suma de 1,2 miliarde de yeni (adică 7,4 milioande de euro) celor 520 de reclamanţi care au acuzat companiile şi guvernul că au căpătat afecţiuni respiratorii din cauza poluării provocate de autoturismele cu motoare Diesel.

Acordul, semnat la 8 august 2007, între reclamaţi şi pârâţi, a fost abia acum ratificat de Curtea Supremă a Japoniei şi devine aplicabil începând de azi. Pe lângă despăgubirile obţinute prin proces, producătorii Toyota, Nissan, Nissan Diesel, Hino, Mitsubishi, Isuzu şi Mazda vor mai plăti încă 20,4 milioane de euro unui program medical care îi va ajuta pe astmaticii din Tokyo să-şi recapete sănătatea.

Procesul a început în anul 1996 şi a fost iniţiat de un grup format din 99 de persoane reclamante din Tokyo, care au considerat că guvernul şi producătorii de automobile sunt vinovaţi pentru suferinţele lor. Audierile au durat mai bine de un deceniu, iar între timp la proces s-au mai alăturat încă 421 de reclamanţi.

Cazul a avut ca ţintă precisă autovehiculele Diesel, care sunt mult mai poluante decât cele ce consumă benzină. Prefectura din Tokyo a plătit, în cadrul acestui proces, o sumă mult mai mică, de numai 489.000 de euro, ca despăgubiri pentru şapte persoane care locuiesc în case amplasate la 50 de metri de autostrăzi. (Sabina Tudor)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite