Firmele-fantomă bântuie economia românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La nivel naţional, numărul contribuabililor inactivi este de cinci ori mai mare faţă de acum un an România este "bântuită" în acest moment de câteva mii de firme-fantomă, faţă de

La nivel naţional, numărul contribuabililor inactivi este de cinci ori mai mare faţă de acum un an

România este "bântuită" în acest moment de câteva mii de firme-fantomă, faţă de doar câteva sute, câte figurau în luna septembrie a anului trecut.

Pentru autorităţi, fenomenul nu este îngrijorător, ci dimpotrivă. Dacă până acum marea majoritate a contribuabililor inactivi erau în Capitală, acum situaţia este alta, mai puţin de 10% din ei având "buletin de Bucureşti".

Potrivit listei publicate de Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) pe pagina sa de internet, aproximativ 3.240 de contribuabili din România sunt declaraţi în acest moment inactivi, faţă de doar aproximativ 700, câţi figurau în aceeaşi perioadă a anului trecut. Deşi numărul firmelor-fantomă din România a crescut astfel de aproape cinci ori faţă de 2006, Fiscul şi Garda Financiară nu sunt îngrijorate de această evoluţie.

"Fenomenul nu este deloc îngrijorător. Numărul firmelor-fantomă a crescut, întrucât în ultima perioadă au avut loc acţiuni mai serioase de identificare a acestora", spun reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, precizând totodată că odată declarate inactive, firmele respective sunt practic anulate din punct de vedere fiscal.

Facturile sau alte documente fiscale emise de către acestea din urmă nu au valoare, deci nu sunt deductibile fiscal. "Această listă se face publică pentru a veni în ajutorul firmelor corecte", au mai precizat reprezentanţii ANAF. Atribuţiile Fiscului în ceea ce priveşte contribuabilii inactivi se opresc însă în momentul identificării şi publicării lor pe site şi în "Monitorul Oficial". "Eventual, ANAF mai demarează procedurile de executare silită, în cazul societăţilor comerciale care înregistrează restanţe la bugetul de stat", au explicat reprezentanţii Fiscului.

Bucureştiul s-a "curăţat" de firmele-fantomă

Potrivit listei afişate pe MEF, din cele 3.240 de firme-fantomă, doar 226 de societăţi sunt în Capitală, comparativ cu anul trecut, spre exemplu, când din cei aproximativ 700 de contribuabili inactivi, nu mai puţin de 540 îşi aveau fieful în Bucureşti.

"Au fost realizate controale la o parte din acestea, iar rapoartele le înaintăm instituţiilor abilitate", au declarat reprezentanţi ai Gărzii Financiare. Potrivit acestora, dacă în urma a trei controale consecutive, contribuabilii respectivi nu sunt găsiţi la sediul social declarat, li se întocmesc sesizări penale.

"Din păcate însă, în instanţă se dau NUP-uri (n.r. - neînceperea urmăririi penale). Se consideră că nu reprezintă un pericol faptul că firmele nu funcţionează la sediul social declarat", au mai precizat sursele amintite.

Potrivit legislaţiei în vigoare, starea de inactivitate încetează dacă Fiscul constată încetarea motivelor pentru care contribuabilul a fost declarat inactiv sau ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti, de la data la care aceasta rămâne irevocabilă.

Încetarea stării de inactivitate se declară prin ordin al preşedintelui ANAF, care se publică în "Monitorul Oficial" al României. Potrivit legii, în cazul încetării stării de inactivitate este permisă deducerea Taxei pe Valoarea Adăugată şi se consideră ca deductibile cheltuielile înregistrate în evidenţa contabilă, în baza documentelor emise, începând cu data de la care contribuabilul este reactivat.

Doar 23 de firme au fost reactivate în acest an

Potrivit ANAF, societăţile declarate inactive nu pot desfăşura niciun fel de activitate comercială. Asta teoretic, căci practic, s-a dovedit, în urma controalelor efectuate de-a lungul timpului fie de ANAF, fie de Garda Financiară, că astfel de firme-fantomă sunt adesea implicate în cazuri de fraude financiare.

Pentru a fi reactivate, societăţile trebuie să depună o cerere la organul fiscal, iar începerea activităţii va fi urmată de un control fiscal. Potrivit MEF, firmele-fantomă nu se înghesuie însă să se reactiveze, pe listele publicate pe site existând doar 23 de societăţi din ţară care au reintrat în circuit.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite