Firmele din domeniul energetic, în criză de personal calificat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile de stat din domeniul energetic pierd din ce în ce mai mulţi specialişti, care aleg să migreze în domeniul privat sau în străinătate. Mai mult, nici tinerii nu se mai înghesuie

Companiile de stat din domeniul energetic pierd din ce în ce mai mulţi specialişti, care aleg să migreze în domeniul privat sau în străinătate. Mai mult, nici tinerii nu se mai înghesuie să se specializeze în acest sector.

"Vorbim de cel mai grav aspect în toată economia naţională. În momentul de faţă, sunt greutăţi atât la recrutare, cât şi la specializare. Oamenii capabili din domeniul energetic sunt obligaţi să migreze în sectorul privat sau să plece în străinătate, datorită haosului din sistem", a declarat Iulian Iancu, preşedintele Comitetului Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME) şi fost secretar de stat în Ministerul Economiei pe vremea guvernării PSD. "La Institutul Politehnic nu se mai înscriu foarte mulţi tineri, care preferă domeniul economic sau juridic. Anul acesta s-a intrat pe dosar şi tot nu s-a ocupat numărul de locuri din programa şcolară. Am devenit actorul cel mai important din sud-estul Europei în domeniul energiei, puteam să ne dezvoltăm specialişti", a adăugat Iancu.

Potrivit acestuia, ca urmare a lipsei personalului specializat, există chiar riscul ca realizarea anumitor investiţii străine să fie pusă sub semnul întrebării. "Am pierdut specialişti foarte buni pentru 1.000 de euro în plus. Sunt oameni pe care sistemul i-a format în zeci de ani şi pe care i-am oferit gratis. Vorbind de vârfuri, deficitul se ridică la cinci-şase la sută din cea mai bună expertiză", a adăugat Iulian Iancu.

Intrarea unor companii de talie mare, de tipul Verbund, General Electric, pe piaţa românească, precum şi necesitatea dezvoltării a noi capacităţi de producţie vor face ca necesarul de personal să fie tot mai mare. Soluţia rezolvării acestei crize: un dialog unic la nivel de instituţii responsabile, o singură strategie.

Deficitul de personal creşte nivelul salariilor

Migrarea specialiştilor pe piaţa internă s-a accentuat odată cu intrarea companiilor străine pe piaţa din România şi cu privatizarea companiilor din domeniul energetic. "Companiile private au venit pentru prima dată acum în România şi caută să atragă câţiva oameni în stafful lor. Pe de altă parte, la stat activităţile se restrâng, pentru că s-a luat decizia politică de a se privatiza sectorul energetic. Statul cedează încet-încet controlul sectorului privat", ne-a declarat Doru Voicu, Business Development Manager la CEZ România. Oficialul CEZ recunoaşte că în acest domeniu există dificultăţi în recrutarea personalului. "Pe piaţă specialiştii sunt greu de găsit", a precizat Voicu.

Înainte de a ocupa această funcţie la reprezentanţa locală a grupului ceh CEZ - acţionarul majoritar al Electrica Oltenia -, Doru Voicu a fost director de privatizare la compania de stat Electrica. Diferenţa între stat şi privat? "Într-o companie privată, este mai ordonat lucrul şi mai concentrat pe rezultate. Dincolo de avantajele materiale, există perspective de stabilitate mai mari", este de părere Doru Voicu.

Criza de personal calificat se regăseşte, de altfel, şi în indicatorii statistici privind nivelul salarial. Astfel, salariile din industria energetică au înregistrat, în 2005, o creştere de până la 50%, ocupând poziţia a doua după evoluţia din sectorul bancar.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite