Firmele vor scăpa de completarea zecilor de ordine de plată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la 1 septembrie, societăţile vor plăti impozitele şi contribuţiile către buget în doar două conturi. Firmele care nu sunt datoare către stat vor plăti, de la 1 septembrie,

De la 1 septembrie, societăţile vor plăti impozitele şi contribuţiile către buget în doar două conturi.

Firmele care nu sunt datoare către stat vor plăti, de la 1 septembrie, impozitele datorate bugetului de stat într-un singur cont, iar cele aferente contribuţiilor de asigurări sociale, într-un alt cont.

Această facilitate presupune completarea a doar două ordine de plată, faţă de 10 sau chiar 15, cum este în prezent. "Măsura presupune o debirocratizare foarte mare. Acum, agenţii economici fac 10-15 ordine de plată pe fiecare categorie de impozit şi pe ordine de vechime. Vor exista doar două ordine de plată", a explicat preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Daniel Chiţoiu. Distribuirea sumelor pe bugete şi impozite va fi realizată, potrivit acestuia, de Fisc, în Trezorerie.De la 1 septembrie vor beneficia însă de această facilitate doar firmele care nu înregistrează obligaţii fiscale restante, depun în termenul legal declaraţia privind obligaţiile de plată la bugetul general consolidat (formularul 100) şi efectuează plata integrală şi în termen a obligaţiilor declarate.

În cazul celorlalte firme, măsura va fi aplicată începând de anul viitor. "Principalele avantaje pentru contribuabili vor fi reducerea numărului de ordine de plată, precum şi uşurinţa în a reţine contul în care obligaţiile fiscale sunt achitate. În acelaşi timp, această măsură presupune că organele fiscale vor prelua o serie de operaţiuni efectuate de către contribuabili, cum ar fi repartizarea sumelor totale pe conturi bugetare", explică Chiţoiu.

Potrivit acestuia, măsurile de debirocratizare aplicate de ANAF au menirea de a duce la îmbunătăţirea comportamentului fiscal al contribuabililor. Preşedintele ANAF a spus astfel că gradul de conformare voluntară s-a îmbunătăţit, însă nu a specificat nivelul. Fiscul intenţionează să ajungă la un grad de 90-92%, ca în Statele Unite ale Americii sau alte ţări dezvoltate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite