Firmele cheltuiesc în jur de 10 euro pe lună pentru sănătatea unui angajat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele active suferă de hipertensiune arterială, dureri de spate, obezitate şi au frecvent probleme oftalmologice Circa 42% din companiile româneşti oferă abonamente la clinici

Persoanele active suferă de hipertensiune arterială, dureri de spate, obezitate şi au frecvent probleme oftalmologice

Circa 42% din companiile româneşti oferă abonamente la clinici medicale, însă mai puţin de 7% din numărul total de angajaţi beneficiază de astfel de bonusuri.

Oficialii din cadrul companiilor private furnizoare de servicii medicale susţin că, în ultima perioadă, tot mai multe companii s-au arătat interesate să ofere salariaţilor asemenea tipuri de stimulente. Beneficiul de a avea acces la serviciile unei clinici private este oferit în special de companiile multinaţionale, care, având la bază experienţa de peste graniţă, au înţeles mai devreme efectele pe termen lung ale acestei forme de fidelizare.

300 de euro pentru un pachet complet

"Majoritatea covârşitoare a companiilor care oferă angajaţilor abonamente medicale private este dată de angajatorii mari sau multinaţionale.

În aceste condiţii, estimăm că mai puţin de 7% dintre angajaţii din România beneficiază de abonamente medicale private cu servicii medicale incluse", a declarat, pentru "Adevărul", doctorul Florin Bălănică, directorul general al lanţului de clinici medicale private Medcenter.

Procentul este foarte mic, dacă ne gândim că mare parte a cheltuielilor realizate de angajator în oferirea unor astfel de servicii sunt deductibile. Potrivit doctorului Bălănică, în ultima perioadă însă s-a remarcat un interes din ce în ce mai mare al angajatorilor pentru astfel de servicii.

În ceea ce priveşte cheltuiala medie lunară suportată de angajator, valoarea acesteia poate ajunge până la maximum 1.120 lei, în cazul unui pachet complet care acoperă inclusiv familia. "Costul suportat de angajat depinde foarte mult de tipul de abonament şi de serviciile incluse, de numărul de abonamente contractate, de locaţie, dar şi de alţi parametri.

De exemplu, Medcenter are abonamente care încep de la 7 euro/angajat, dar şi abonamente care pot ajunge şi până la 50 de euro lunar", precizează Florin Bălănică.

În cazul clinicii Medicover, costul unui pachet începe de la 15 euro/lună/angajat pentru o gamă de servicii minime necesare la care are acces doar angajatul şi poate ajunge până la 300 de euro/lună/angajat pentru un pachet complet care acoperă şi familia acestuia.

Potrivit oficialilor clinicii Medicover, abonamentele superioare includ atât servicii medicale de bază - prevenţie, consultaţii, investigaţii, analize medicale, servicii de urgenţă etc, cât şi administrarea completă a cazurilor care presupun spitalizare şi intervenţii chirurgicale.

Pe lângă serviciile medicale incluse, cei care optează pentru aceste tipuri de abonament au acces şi la servicii complete de stomatologie, la programele suplimentare, la serviciile oferite de clinică în parteneriat cu farmacii, centre de fitness etc. O firmă precum Compania de Factoring cheltuieşte cu fiecare angajat în parte 10 euro/lună, discounturile oferite serviciilor neincluse în pachet ridicându-se la 20%.

Potrivit reprezentanţilor Medicover, conform ultimului studiu efectuat de către PriceWaterHouse Coopers, 42% din companiile româneşti au inclus în pachetul de beneficii abonamente de sănătate.

În ceea ce priveşte instituţiile de stat, acestea nu se numără printre utilizatorii acestui tip de pachet bonus la salariu şi pentru că bugetele nu prevăd asemenea tipuri de cheltuieli. "Companiile de stat apelează mai mult la serviciile standard de medicină a muncii şi mai puţin la abonamentele private către angajaţii proprii", precizează doctorul Florin Bălănică.

Stresul te trimite la doctor

În ceea ce priveşte gradul de utilizare a acestor abonamente, statisticile arată că ele sunt folosite de peste 50% din persoanele posesoare ale unor astfel de carduri. "Mai bine de 50% din angajaţii care beneficiază de abonamente medicale le folosesc mai mult de o dată pe lună, în jur de 25% apelează cel puţin o dată la trei luni, iar restul apelează cel puţin o dată pe an la serviciile oferite de clinica noastră.

Costul mediu lunar al serviciilor pe care le solicită se apropie foarte mult de costul abonamentului", spune doctorul Bălănică.

Concret, la nivelul Companiei de Factoring, în medie cam 15% din angajaţi folosesc efectiv aceste bonusuri. "Sunt folosite în general serviciile stomatologice, oftalmologice care intră în pachetul lunar fără alte costuri suplimentare pentru angajaţi/companie", spune Valentin Chirca, CEO Compania de Factoring.

În cadrul companiei Medcenter, cele mai frecvente servicii medicale solicitate de către beneficiarii abonamentelor sunt cele de cardiologie, gastroenterologie şi boli de nutriţie, ginecologie, endocrinologie şi dermatologie.

În general, persoanele active sunt diagnosticate cu probleme ce ţin de o organizare deficitară a stilului de viaţă: de la obiceiuri alimentare nesănătoase şi până la stresul ridicat de la locul de muncă sau sedentarismul.

Potrvit Medicover, este îngrijorător că trei dintre cele mai frecvente diagnostice sunt legate de stilul de viaţă. Vorbim de dislipidemii şi obezitate, dar şi de hipertensiune arterială, al cărei debut a început să se deplaseze către vârstele tinere. "Un alt grup important este cel al afecţiunilor oftalmologice, de la miopie, până la afectarea vederii de aproape.

Prevenţia reduce costurile de tratare a bolilor

Dacă în afară companiile au început să pună la punct strategii tot mai sofisticate pentru reducerea cheltuielilor cu problemele de sănătate ale angajaţilor, în România principalele intenţii sunt legate de asigurarea programelor de prevenţie, cu atât mai mult cu cât intrarea în concediu medical a unui angajat este un cost suplimentar, care se traduce de cele mai multe ori în încadrarea altei persoane pe acel post.

"Maturizarea companiilor de pe piaţa românească a dus la conştientizarea faptului că prin îmbolnăvirea angajaţilor, companiile au de pierdut sume importante ducând la interesul direct al acestora în menţinerea stării de sănătate a capitalului uman.

Cheltuieli mai mari cu un angajat bolnav

Programele de prevenţie sunt un instrument simplu, la îndemâna angajatorului", susţine oficialul Medicover.

Costurile angajatorului cu un angajat bolnav nu sunt legate doar de plata concediilor medicale, acesta fiind doar vârful aisbergului, ci şi de înlocuirea personalului absent, care duce la suprasolicitarea celorlalţi din echipă, de scăderea productivităţii, deoarece cel care se întoarce la lucru după o perioadă mare de concediu are nevoie de o perioadă de adaptare, angajatul care are probleme de sănătate personale sau cu familia are un randament scăzut, costurile pentru restabilirea stării de sănătate a angajatului în faza incipientă a bolii necesită timp şi resurse financiare mai mici decât dacă sunt depistate mai târziu.

Potrivit unui studiu de caz realizat de către clinica Medcenter în colaborare cu unul dintre clienţi, ce a urmărit evaluarea costurilor legate de serviciile medicale pre- şi postsemnării contractului de abonamente medicale, s-a constatat că, după oferirea acestor servicii, angajaţii au apelat masiv la ele pentru rezolvarea problemelor existente.

Costuri scăzute pe termen lung

"S-a constatat că, după oferirea acestor servicii, o perioadă de timp angajaţii au apelat la abonamente medicale mai des, pentru a rezolva eventualele probleme existente, însă ulterior acestei perioade, costurile cu concediile medicale au scăzut major, depăşind costul total al noilor abonamente contractate", spune dr. Bălănică.

Potrivit acestuia, numai pe termen mediu şi lung se poate observa o scădere accentuată a acestor costuri. În opinia sa, se poate spune că perioada de recuperare a acestui tip de investiţie, din punct de vedere financiar, începe de la minimum 12 luni în sus.

Cele mai frecvente boli întâlnite în rândul persoanelor active

Tulburări de metabolism al lipoproteinelor şi alte lipidemii
Miopie corectată
Obezitate
Dorsalgii
Vicii de refracţie şi tulburări de acomodare
Hipertensiune esenţială (primară)
Astigmatism corectat
Nivele anormale ale enzimelor serice
Dureri abdominale şi pelviene
Presbiopie corectată

Majoritatea covârşitoare a companiilor care oferă angajaţilor abonamente medicale private este dată de angajatorii mari sau de multinaţionale.
Florin Bălănică, director general Medcenter

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite