Firma Lescaci, ţeapă la îndiguirea Prutului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrarea hidrotehnică, începută în 2008 şi încă nefinalizată,  trebuie să protejeze de inundaţii două localităţi gălăţene. Societatea Lescaci a primit pentru aceste amenajări 2,3 milioane de euro. În timpul viiturilor din 2010, Apele Române l-au somat pe constructor, firma SC Lescaci Com SRL, din Negreşti Oaş, să înalţe digul.

Firma care i-a amenajat apartamentul unei rude a ministrului Mediului Laszlo Borbely primind în schimb lucrări în domeniul amenajărilor hidrotehnice, SC Lescaci Com SRL, din Negreşti Oaş, i-a lăsat de izbelişte în calea viiturilor pe localnicii din comunele gălăţene Şiviţa şi Giurgiuleşti. Pentru reabilitarea unui dig, firma respectivă a încasat bani buni de la bugetul de stat cu toate că nu şi-a terminat treaba.

Lucrări abandonate

Astfel în octombrie 2008, SC Lescaci SRL a câştigat contractul pentru  îndiguirea râului Prut, pe sectorul Brateşul de Jos, din judeţul Galaţi, în valoare de 2.307.078 de euro, participând la o licitaţie deschisă. După ce a executat lucrările în proporţie de 70-80% , le-a abandonat. Administratorul firmei nu a fost tras la răspundere nici în ziua de azi. Firma Lescaci SRL, din Satu Mare, este una şi aceeaşi care a intrat în atenţia procurorilor sub suspiciunea că angajaţii acesteia ar fi efectuat lucrări de amenajare interioară la un apartament din Bucureşti în valoare de 20.000 de euro, aparţinând unei rude a ministrului Mediului, Lazlo Borbely, în schimbul obţinerii unor contracte publice.

Întârzieri nejustificate

Termenul de execuţie pentru îndiguirea de la Brateşul de Jos era de doi ani, deci trebuia finalizată în 2010,  dar lucrarea n-a fost terminată nici până astăzi. „Îndiguirea era clar necesară, dar ea nu s-a executat în parametrii proiectaţi. Sunt puncte critice în dig, care trebuiau întărite, iar în unele zone cota coronamentului este mai mică cu 50 până la 70 de centimetri faţă de cât ar fi fost normal", ne-a declarat subinginerul Gheorghe Bunea din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Galaţi.

Fără apărare în calea viiturilor

Conform contractului de execuţie a lucrării, firma SC Lescaci Com SRL din Negreşti Oaş era obligată să refacă digul de la Brateşul de Jos, să consolideze malul râului Prut şi să realizeze taluzuri pe o suprafaţă de 135.000 de metri pătraţi. Lucrarea a fost executată doar parţial, iar în anul 2010, popu­laţia din satul gălăţean Şiviţa şi localitatea Giugiuleşti (din Republica Moldova) a fost, luni de zile, în pericol de a rămâne fără case şi culturi agricole pentru că digul nu fusese înălţat suficient. A fost nevoie ca specialiştii de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Galaţi să îi someze pe reprezentanţii firmei SC Lescaci Com SRL să finalizeze lucrarea la care se angajaseră. Aceştia au reluat lucrările însă pentru scurt timp.

„Le-am cerut să înalţe coronamentul digului pe anumite zone pentru că altfel apa ar fi trecut peste acesta. Dacă era viitura de anul trecut de pe Dunăre sau Siret, digul nu făcea faţă. Zona cu probleme este situată între kilometrii 17 şi 18", susţine subinginerul Gheorghe Bunea.
Parcurgând la pas digul se poate observa lesne că pe anumite porţiuni acesta nu a fost înălţat suficient, existând pericolul ca la o nouă viitură, apele revărsate ale Prutului să treacă peste el şi să distrugă totul în cale. „Se vor efectua măsurători topografice pentru a se constata dacă s-au respectat parametrii de execuţie ai lucrării", a mai afirmat subinginerul Gheorghe Bunea, reprezentantul Sistemului de Gospodărire a Apelor Galaţi.

Şeful DNA acuză presiuni politice

Cazul ministrului Mediului, Laszlo Borbely, suspectat de trafic de influenţă, a stârnit un adevărat război al declaraţiilor între procurorul şef al DNA, Daniel Morar, şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. După ce Morar a vorbit despre presiuni politice în cazul Borbely, exemplificând cu unele declaraţii ale lui Kelemen Hunor, ale vicepreşedintelui PNL Mihai Voicu şi ale liderului PSD Victor Ponta, şeful Uniunii i-a pus şefului DNA eticheta de „om politic în haină de procuror".

„Ar trebui să vină cu dovezi, nu cu declaraţii generale. Dacă eşti politician, poţi face declaraţii politice, dar dacă eşti procuror, hai cu probele!", i-a transmis preşedintele UDMR lui Daniel Morar. Kelemen Hunor a arătat că-şi menţine declaraţiile potrivit cărora „DNA distruge cariere", în condiţiile în care „de cele mai multe ori s-a dovedit că acuzaţiile sunt false". „Eu nu-mi pot imagina ce este în capul domnului Morar, dar nimeni din cadrul Uniunii nu a făcut şi nici nu va face presiuni asupra DNA.

image

Eu am reacţionat pentru că au apărut scurgeri de informaţii, ceea ce nu este corect, nu are bază legală! Declaraţiile mele nu pot fi catalogate drept presiuni politice asupra DNA, eu am vrut să atrag atenţia că există o problemă a scurgerilor de informaţii, care nu fac parte din procedura penală", a replicat Kelemen Hunor. „Aceste declaraţii generează presiuni asupra procurorilor, presiunea este indiferent de efectul pe care-l are. Ne deranjează acuzele şi declaraţiile nereale cu privire la un caz", a insistat însă Daniel Morar.

Averea lui Laszlo Borbely, în vizorul ANI

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a luat la puricat averea ministrului Mediului, Laszlo Borbely. Verificările au fost demarate în urmă cu aproape un an. Inspectorii verifică modul în care ministrul Borbely şi-ar fi construit o vilă în Ungaria, care însă nu este pe numele său. Numele lui Borbely apare şi în scandalul de corupţie în care este implicată firma Lescaci Com SRL din Oaş Negreşti (Satu Mare). DNA susţine că societate ar fi efectuat lucrări de peste 20.000 de euro, pe propria cheltuială, la apartamentul unei rude a ministrului Laszlo Borbely. În schimb, Borbely ar fi facilitate firmei mai multe contracte cu „Apele Române", instituţie aflată în subordinea Ministerului Mediului.

De altfel, afacerile cu statul ale celor de  Lescaci Com au înflorit chiar de când este Laszlo Borbely ministrul Mediului. Până la venirea lui Borbely la Mediu, Lescaci abia adunase, în ultimii ani contracte din bani publici de 1,2 milioane euro. Odată cu numirea lui Borbely la cârma Ministerului, valoarea contractelor cu statul ale societăţii a crescut de 17 ori! Mai precis, Lescaci Com SRL a câştigat în 2010 şi în 2011 contracte din bani publici în valoare totală de 20 de milioane de euro de la instituţii din subordinea Ministerului Mediului şi Pădurilor. Ultimul contract, cel mai consistent, a fost atribuit  în urmă cu o lună şi totalizează un milion de euro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite