Finlanda nu ne vrea în Schengen şi ,,din cauza situaţiei minorităţilor şi a corupţiei guvernului"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul de Interne de la Helsinki, Päivi Räsänen, sursa: YLE
Ministrul de Interne de la Helsinki, Päivi Räsänen, sursa: YLE

Finlanda se opune aderării României la spaţiului Schengen din cauza deficienţelor în combaterea corupţiei dar şi a situaţiei minorităţilor din ţara noastră. Anunţul surpinzător a fost făcut de ministrul de Interne de la Helsinki, Päivi Räsänen.

România şi Bulgaria ,,respectă criteriile de aderare, dar nu avem încredere deplină că vor reuşi să asigure securitatea graniţelor externe ale Uniunii Europene printre altele din cauza corupţiei", a declarat ministrul de Interne de la Helsinki, Päivi Räsänen, la postul de televiziune YLE.

Oficialul - care participă astăzi la Consiliul European Justiţie şi Afaceri Interne de la Bruxelles - a amintit că poziţia negativă a Guvernului de la Helsinki rezultă din opoziţia faţă de extinderea Schengen cu cele două state UE manifestată de Marele Comitet al Parlamentului - structura parlamentară care se ocupă de politica externă a Finlandei şi de Comisia Cabinetului pentru afaceri europene.

Aderarea, reexaminată la anul

Doamna ministru Päivi Räsänen a menţionat că şi alte motive pentru refuzul Finlandei în chestiunea aderării României şi Bulgariei la Schengen, printre acestea numărându-se rezultatele slabe la capitolul stat de drept, ,,corupţia guvernului şi situaţia minorităţilor din cele două state", susţine postul YLE.

Citiţi şi
România şi Olanda, în gherila florilor

 Räsänen a subliniat că aderarea la spaţiul european de liberă circulaţie este ultimul mijloc de presiune a UE prin care cele două ţări pot fi obligate să facă eforturi în combaterea corupţiei şi a crimei organizate. Oficialul finlandez susţine că a discutat cu reprezentanţii Guvernelor de la Bucureşti şi de la Sofia şi că aceştia au înţeles argumentele Executivului de la Helsinki. Ministrul de Interne susţine că problema aderării va fi reexaminată abia la anul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite