Finanţele intră la apă: 5.200 de posturi reduse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul posturilor din Ministerul Finanţelor Publice (MFP) va fi redus cu 14% (aproximativ 5.200 de funcţii), potrivit unui proiect de hotărâre publicat pe site-ul instituţiei. Peste 95% din locurile desfiinţate aparţin Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), care, cu această ocazie, va intra într-un amplu proces de reorganizare, prin desfiinţarea Gărzii Financiare şi a Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV).

În cele două note de fundamentare - ce însoţesc proiectele de acte normative aferente fiecărei instituţii - nu se precizează câte posturi sunt doar bugetate şi câte sunt ocupate. Nici economia care va fi făcută în urma reducerilor de personal nu este specificată, deşi unul dintre motivele acestei reorganizări este "diminuarea cheltuielilor curente de administrare".

Multe posturi neocupate

Anterior publicării proiectelor, ministrul Gheorghe Ialomiţianu a declarat, într-un interviu pentru "Adevărul", că Guvernul va reduce funcţiile din MFP cu până la 20%. „Dar precizez că nu toate posturile sunt ocupate. Vor dispărea multe ghişee, fiindcă se vor face declaraţii online", arăta oficialul. Ca o comparaţie, anul trecut şi în 2009 s-a înregistrat o scădere a numărului de posturi finanţate cu 3.084, dintre care 2.208 funcţii erau ocupate, respectiv peste 70%. Astfel, aproximativ 30% din locurile desfiinţate erau, în fapt, şi ocupate. Aparatul propriu al ministerului va fi redus cu 11%, respectiv 207 funcţii. Numărul secretarilor de stat va fi blocat la trei, câţi sunt în prezent.

Concomitent cu reducerea numărului de posturi, vor fi eliminate cel puţin 500 de funcţii de conducere în MFP, atât din aparatul propriu, cât şi din unităţile subordonate. Numărul de posturi aprobate pentru ANAF va fi redus cu peste 4.900. Atribuţiile ANV şi ale Gărzii Financiare vor fi preluate în cadrul unor direcţii din Fisc. Totodată, se vor reduce 90 de posturi de director executiv şi 84 de  director executiv adjunct. O reducere de 14% va fi operată şi la Comisia Naţională de Prognoză, unde numărul de posturi va fi micşorat de la 112 la 96. La Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor numărul maxim de posturi aprobate va fi de 177, în scădere cu 25 de funcţii.

Proces încheiat în vară

Ministrul Ialomiţianu arăta, în interviul acordat ziarului „Adevărul", că prima etapă a acestui proces - respectiv comasarea unor servicii, reducerea unor direcţii financiare din teritoriu, concentrarea structurilor în funcţie de activitatea fiecărui secretar de stat - trebuie să se încheie la începutul lunii martie. „Odată ce Ministerul Justiţiei îşi va da avizul pe actele normative, reorganizarea ANAF nu poate să dureze mai mult de două-trei luni. Deci, cel mai probabil, în lunile iulie-august, acest proces va fi finalizat", preciza şeful Finanţelor. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite