Finanţele încearcă îngheţarea accizelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În locul majorării prevăzute pentru 1 ianuarie, în 2010, taxele pe produsele accizabile ar putea creşte la 1 aprilie şi la 1 septembrie. Impactul creşterii cursului pe care se vor calcula accizele în 2010 faţă de cel din 2009 este prea mare pentru a mai majora şi cota, la 1 ianuarie.

Pentru anul 2010, accizele se vor calcula în funcţie de un curs de schimb de 4,2688 lei/euro, anunţat la 1 octombrie de Banca Centrală Europeană (BCE). Cursul este mai mare cu 14,2% faţă de cotaţia din urmă cu un an, de 3,7364 lei/euro, folosită la calculul accizelor pentru 2009. În plus, calendarul european al alinierii României la cota standard a accizelor prevede o nouă majorare a acestor taxe în România, de la 1 ianuarie 2010. Rezultatul acestui dublu impact (creşterea cotei accizei şi, în acelaşi timp, a cursului de referinţă) ar fi devastator în economie, astfel că Ministerul Finanţelor va propune o amânare a creşterii cotei.

Scumpiri în lanţ de aproape 30%

„Există un calendar de creştere a accizelor agreat cu Comisia Europeană. Din păcate, preţul plătit la accize are în vedere şi evoluţia cursului de schimb, care s-a depreciat cu 14,2%. Din cauză că deprecierea cursului de schimb este substanţială, Ministerul Finanţelor, prin Departamentul de analize, a propus să nu mai fie majorată şi acciza în euro, ci să fie splitată, pentru că impactul financiar asupra contribuabililor ar putea fi extrem de mare. Nu pot fi suportate de populaţie ambele efecte“, a afirmat ieri ministrul interimar al Finanţelor, Gheorghe Pogea, participând la o dezbatere privind România şi criza, organizată de patronatul din industrie CONPIROM.

Estimările finanţiştilor arată că această depreciere a cursului, la care s-ar adăuga un nivel de creştere echivalent, ar putea duce la majorări de 28-30% la unele accize.

Întrebat dacă amânarea majorării accizelor s-ar putea produce pentru lunile aprilie şi septembrie ale anului viitor, ministrul a răspuns că „de regulă, da, dar va trebui să discutăm cu partenerii noştri“. De la 1 ianuarie „nu va creşte acciza, ci vor fi avute în vedere doar influenţele cursului valutar, asupra cărora nu putem acţiona“, a conchis Pogea.

Potrivit Codului Fiscal, acciza la ţigarete ar trebui să crească, începând cu 1 ianuarie 2010, de la 64 la 74 de euro/1.000 bucăţi. Acciza urcă şi la benzina fără plumb (de la 436 la 452 de euro/tonă), motorină (de la 336 la 347 de euro/tonă) şi electricitatea utilizată în scop comercial (de la 0,42 la 0,5 euro/MWh).

O amnistie fiscală este exclusă!

Legea 92/2009 privind amânarea la plată a datoriilor către buget a ieşit zilele acestea din Parlament fără articolul care acorda această facilitate doar firmelor care nu avuseseră datorii înainte de data de 30 septembrie. Altfel spus, practic, orice firmă ar putea obţine amânarea la plată a datoriilor către buget – ceea ce, în termeni uzuali, se numeşte „amnistie fiscală“.

Şeful Finanţelor a exclus, însă, aplicarea acestei facilităţi, argumentând că o amnistie fiscală „ar fi total incorectă faţă de firmele care îşi plătesc cu regularitate datoriile către buget“.

Deficit bugetar la 10 luni: 5,2% din PIB

Deficitul bugetului general consolidat – decalajul dintre veniturile şi cheltuielile bugetare – a urcat la 5,2% din Produsul Intern Brut (PIB) după primele zece luni ale anului, a declarat ministrul interimar al Finanţelor. La nouă luni, deficitul a fost de 5,1% din PIB. Ţinta de deficit pentru 2009, convenită cu Fondul Monetar Internaţional, este de 7,3%.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite