Finanţele resping ofertele băncilor la titluri de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Finanţele resping ofertele băncilor la titluri de stat
Finanţele resping ofertele băncilor la titluri de stat

Ministerul de Finanţe a respins, luni, toate ofertele de cumpărare a titlurilor de stat depuse de 13 bănci interne, din cauza nivelului prea ridicat al dobânzilor. Statul dorea să atragă un miliard de lei, pentru finanţarea şi refinanţarea deficitului bugetar.

Licitaţia de luni este a doua din luna octombrie când Ministerul de Finanţe respinge toate ofertele băncilor de cumpărare a titlurilor de stat, din cauza randamentelor ce depăşesc 10% pe an.

Deşi Finanţele intenţionau să împrumute, în această lună, şase miliarde de lei de pe piaţa internă, nu au reuşit să atragă, până la 26 octombrie, decât 2,5 miliarde de lei. Cel mai mic randament obţinut de Finanţe a fost la licitaţia din 12 octombrie, când dobânda medie adjudecată a fost de 9,97%.

Speciliştii bancari sunt de părere că instituţiile de credit vor continua să abordeze prudent piaţa titlurilor de stat în condiţiile economice actuale. Potrivit economistului-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, incertitudinea legată de cele două tranşe din împrumutul extern agreat cu FMI, dar şi creşterea primei de risc a României determină băncile să se asigure suplimentar.

"Riscurile au crescut substanţial şi avem incertitudine majoră pe finanţarea deficitului bugetar. Prima de risc a crescut şi ea, iar randamentele pe care le solicită băncile trebuie să acopere şi această primă de risc", a spus Dumitru.

Luni, Ministerul de Finanţe trebuie să publice execuţia bugetului general consolidat la nouă luni. Secretarul de stat Gheorghe Gherghina declara la 13 octombrie, pentru "Adevărul", că deficitul bugetar în luna septembrie a ajuns la 5,3% din PIB.

Ţinta pentru întreg anul 2009 este de 7,3% din PIB, ceea ce înseamnă că statul trebuie să mai finanţaze, până la finele anului, circa 2% din PIB - aproximativ 2,5 miliarde de euro. "La această sumă nu se adaugă şi finanţarea titlurilor scadente la finele acestui an. În total, necesarul de finanţare depăşeşte 3,5 miliarde de euro", a precizat Dumitru.

În condiţiile în care tranşele FMI sunt sub semnul întrebării, iar emisiunea de eurobonduri a fost amânată din cauza contextului politic, sursele de finanţare a statului pe finalul anului devin problematice.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite