Finanţatorii terorismului care îşi "toarnă" complicii scapă mai uşor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele care comit infracţiunile de spălare de bani sau finanţare a actelor de terorism, iar în timpul urmăririi penale denunţă şi facilitează identificarea şi tragerea la răspundere

Persoanele care comit infracţiunile de spălare de bani sau finanţare a actelor de terorism, iar în timpul urmăririi penale denunţă şi facilitează identificarea şi tragerea la răspundere penală a altor participanţi la săvârşirea infracţiunii beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege.

Această prevedere este inclusă în proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, precum şi pentru instituirea unor măsuri de prevenire şi combatere a finanţării actelor de terorism, elaborat de Ministerul Justiţiei şi, care, până pe 11 octombrie a.c., este în faza dezbaterilor publice.

Modificarea legii este un demers al MJ pentru alinierea cadrului legislativ românesc la acquis-ul comunitar, dar şi la recomandările făcute în cadrul misiunii de evaluare Moneyval cu ocazia celei de-a treia runde de evaluare din luna mai a anului 2007.

Sub incidenţa acestei legi intră şi agenţii care comercializează bunuri de valoare mare, precum pietre, metale preţioase sau lucrări de artă, şi agenţii de licitaţie, în măsura în care plăţile li se fac în numerar în valoare de cel puţin 15.000 de euro.

Notarii şi avocaţii, sub incidenţa legii

Proiectul de lege aduce dispoziţii mai clare pentru notari şi membrii profesiilor liberale juridice. "Notarii publici, avocaţii şi alte persoane care exercită profesii juridice liberale, în cazul în care acordă asistenţă în întocmirea sau perfectarea de operaţiuni pentru clienţii lor privind cumpărarea ori vânzarea de bunuri imobile, acţiuni sau părţi sociale ori elemente ale fondului de comerţ, administrarea instrumentelor financiare sau a altor bunuri ale clienţilor, constituirea sau administrarea de conturi bancare, de economii ori de instrumente financiare, organizarea procesului de subscriere a aporturilor necesare constituirii, funcţionării sau administrării unei societăţi comerciale, constituirea, administrarea ori conducerea societăţilor comerciale, organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare sau a altor structuri similare, precum şi în cazul în care îşi reprezintă clienţii în orice operaţiune cu caracter financiar ori vizând bunuri imobile", se arată în articolul 8 al proiectului de lege. Informaţiile obţinute de aceste persoane sunt strict secrete şi nu pot fi făcute publice.

Cazinourile, monitorizate

Sub incidenţa legii mai intră şi casele de schimb valutar, precum şi cazinourile. Conform actului normativ, cazinourile au obligaţia de a efectua verificarea suplimentară de identificare a persoanelor care cumpără sau schimbă jetoane în valoare de cel puţin echivalentul în lei a 2.000 euro.

Când sunt indicii temeinice cu privire la săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor sau de finanţare a actelor de terorism, în scopul strângerii de probe sau al identificării făptuitorului pot fi dispuse următoarele măsuri: punerea sub supraveghere a conturilor bancare şi a conturilor asimilate acestora; punerea sub supraveghere, interceptarea sau înregistrarea comunicaţiilor; accesul la sisteme informatice; livrarea supravegheată a sumelor de bani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite