ERSTE: Finanţarea datoriei externe scadente a României nu va fi o problemă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datoria externă scadentă a României în 2009 poate fi acoperită în mare parte din banii primiţi în urma acordului cu Fondul Monetar Internaţional, se arată în cel mai recent raport al Erste.

Potrivit raportului Erste, nevoia de refinanţare a României ajunge la 39,3 miliarde de dolari în 2009, în condiţiile unei datorii pe termen scurt de 26,2 miliarde de dolari şi a unei datorii pe termen lung, de 13,1 miliarde de dolari, ce ajunge la scadenţă în 2009.

Analiştii Erste arată că România va putea obţine finanţare pentru a acoperi datoria externă, scadentă anul acesta, prin rostogolirea în mare parte a datoriilor din sectorul privat şi prin acordul cu Fondul Monetar Internaţonal (FMI) şi Comisia Europeană(CE). În plus, „restul golului de finanţare, în caz că există, poate fi finanţat prin rezervele valutare şi prin scăderea altor active externe‟, se mai precizează în raport.

Prognoza Fondului Monetar Internaţional (FMI), privind nevoia de refinanţare, este de 46,9 miliarde de dolari, mai mică decât cea avansată de agenţia de evaluare financiară Fitch, de 40 miliarde de dolari.

Autorităţile române au convenit, în martie, cu Fondul Monetar Internaţional asupra unui accord, pe 24 de luni, de 12,95 miliarde de euro. Pachetul total de finanţare externă, ce include banii primiţi de la FMI, de la Uniunea Europeană, de la Banca Mondială şi de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) urmând să ajungă la 19,95 miliarde de euro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite