Finanţare pentru tinerii interesaţi de agricultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fermierii pot primi între 10.000 şi 25.000 de euro. Cererile pentru obţinerea fondurilor pe Măsura 112 pentru „Instalarea tinerilor fermieri”, se pot depune până la data de 25 martie.

Condiţia este ca fermierii să fie până în 40 de ani şi să aibă un proiect viabil în agricultură. Suma totală prevăzută acestei măsuri este de 84 de milioane de euro, anunţă directorul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Bistriţa-Năsăud, Vasile Râpan. Cei interesaţi trebuie să-şi depună un dosar complex, care trebuie să conţină, printre altele, un plan de afaceri prin care să demonstreze că afacerea lor are şanse reale să se dezvolte în timp. În funcţie de sectorul agricol pentru care optează, fermierii trebuie să îndeplinească o serie de condiţii minimale. De exemplu, dacă optează pentru o fermă de vaci, pentru suma de 10.000 de euro trebuie să deţină 24 de capete de vite. Oamenii în vârstă pot să-şi transfere exploataţia agricolă pe numele urmaşilor şi să beneficieze de aceşti bani. „Deocamdată nu există niciun dosar depus pe această măsură, ci doar oameni care şi-au exprimat intenţia de a solicita finanţare”, spune Râpan.

Vrea plante ornamentale sau iaz cu peşti

Cristian Hartmann are 34 de ani şi deţine teren în Blăjenii de Sus. El este unul dintre tinerii interesaţi să-şi dezvolte o afacere in domeniul agricol, cu finanţare pe Măsura 112. „M-am gândit să îmi depun un dosar, dar încă mă mai gândesc pentru ce anume. Aş opta pentru o cultură de plante ornamentale sau un iaz cu peşti. Suma depinde de domeniul pe care îl alegi. E mai complicat, trebuie să depui mai multe acte şi să faci dovada că în câţiva ani poţi să te dezvolţi”, spune Cristian. Principala sa dificultate este planul de afaceri, pentru care trebuie să apeleze la o firmă de consultanţă pentru proiecte.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite