"Financial Times" descrie conexiunile RAFO cu extremiştii austrieci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Michael Chernoy, cel bănuit că s-ar afla în spatele achiziţiei rafinăriei din Oneşti, este suspectat de FBI că ar fi spălat bani în Rusia

care o fundaţie cu sediul în Austria, cu presupuse legături cu controversatul om de afaceri de origine ucraineană Michael Chernoy, încearcă să cumpere a treia rafinărie ca mărime din România, scrie cotidianul britanic "Financial Times".
Chernoy, cetăţean israelian, este bine-cunoscut pentru implicarea sa în "războaiele aluminiului" din Rusia anilor "90 şi a fost cercetat în mai multe ţări pentru spălare de bani, fraudă şi delapidare.
Cazul subliniază interesul companiilor ruseşti şi al celor care au legături cu acestea pentru sud-estul Europei, în special în sectorul energetic. În august, Calder-A, o companie olandeză aparţinând PMG, a decis cumpărarea Balkan Petroleum pentru suma de 60 milioane de euro de la proprietarii săi români. Deşi susţin că nu au dovezi clare, unii oficiali români sunt convinşi că Chernoy se află în spatele încercării de preluare a RAFO Oneşti.
Chernoy a precizat că s-a interesat de RAFO în 2005 şi că a cumpărat o parte din datoriile RAFO, dar a spus că şi-a pierdut interesul şi a vândut datoriile lui Goldovsky.
Guvernul de la Bucureşti urmează să ia o decizie în privinţa ofertei lui Goldovsky pentru RAFO. Un reprezentant al AVAS a declarat pentru FT că autoritatea pe care o reprezintă aşteaptă încă informaţiile despre PMG privind structura acţionariatului fundaţiei, conturile şi sursele de finanţare.
Wolfgang Zronek, unul dintre directorii de la PMG, a confirmat că Goldovsky a finanţat PMG şi era de mult timp asociatul lui Chernoy. Zronek nu a dezvăluit cine deţine PMG sau de ce Goldovsky dorea să achiziţioneze RAFO. În Austria, cerinţele privind transparenţa publică nu obligă fundaţiile cu baza în Austria să îşi dezvăluie adevăraţii deţinători. Într-un interviu acordat în 2003 ziarului rusesc "Vedomosti", Goldovsky a declarat că Chernoy a finanţat mai multe din afacerile sale.
Potrivit unui raport al Centrului pentru Integritate Publică din Washington, Chernoy a fost anchetat de FBI şi de Interpol pentru spălare de bani şi preluarea frauduloasă a companiilor siderurgice ruseşti în anii "90. Un raport din 1996 al Interpol susţine că fraţii Chernoy erau suspectaţi şi de ucideri la comandă.
Expulzat din Bulgaria
În 2000, atunci când nivelul ridicat la care ajunsese crima organizată în Bulgaria a fost văzut drept un posibil obstacol al aderării la NATO, Chernoy a fost expulzat din ţară.

Lobby guvernamental austriac la Bucureşti
Oferta lui Chernoy pentru RAFO s-a bucurat de sprijinul unui oficial austriac. La 4 octombrie, Hubert Gorbach, vicecancelarul Austriei, a călătorit la Bucureşti pentru a participa la o întâlnire între Orăşanu şi Goldovsky. Potrivit lui Orăşanu, Gorbach a susţinut afacerea pe parcursul întâlnirii, dar şi în mai multe convorbiri telefonice care i-au urmat. Gorbach, membru al Partidului Libertăţii, de extremă-dreapta, a refuzat să i se pună întrebări. Pe de altă parte, Martin Standl, purtătorul de cuvânt al lui Gorbach, a negat că acesta a făcut vreodată lobby pentru Goldovsky, susţinând că oficialul austriac a vizitat România pentru a-l ajuta pe Stefan Malaschofsky, unul dintre oficialii PMG, să aranjeze întâlniri cu oficialii români.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite