Final de semestru la cote de avarie pentru BVB

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acţiunile SIF s-au prăbuşit, în medie, cu peste 41%, iar indicele compozit, cu 30,4% Primul semestru bursier din acest an a întors indicii pieţei de la Bucureşti la valorile

Acţiunile SIF s-au prăbuşit, în medie, cu peste 41%, iar indicele compozit, cu 30,4%

Primul semestru bursier din acest an a întors indicii pieţei de la Bucureşti la valorile înregistrate la jumătatea anului 2006.

O ascensiune de 20% pentru acţiunile celor mai lichide zece companii, de 31% pentru indicele general al pieţei şi de aproape 40% pentru acţiunile societăţilor de investiţii financiare (SIF): acestea erau principalele coordonate ale Bursei de la Bucureşti la sfârşitul primului semestru din 2007.

Efectele crizei financiare internaţionale, amplificate de ştirile negative din zona macroeconomică şi de alte veşti interne au prăbuşit indicii bursieri în cele 12 luni care au urmat, aducându-i, practic, la valori comparabile cu cele înregistrate la jumătatea anului 2006.

Acţiunile celor mai lichide zece companii au pierdut, în primele şase luni din acest an, în medie, 33,82%, indicele compozit - 30,43%%, iar acţiunile SIF s-au ieftinit cu peste 41%. Mai temperate, scăderile nu au ocolit nici fosta piaţă electronică: acţiunile din coşul indicilor RAQ-I şi RAQ-II s-au depreciat, în medie, cu până la 20%.

Cel mai slab semestru din ultimii 10 ani

Corecţiile bursiere care au lovit cotaţiile acţiunilor tranzacţionate la BVB s-au reflectat, inevitabil, şi în evoluţia fondurilor deschise de investiţii. Astfel, cele mai agresive corecţii înregistrate de fondurile de acţiuni au ţinut pasul cu deprecierile indicilor, şi unităţile de fond au înregistrat, în acest interval, scăderi şi de aproximativ 40%. Din cele 42 de fonduri care au activat pe piaţa românească, 11 au reuşit performanţa unui bilanţ pozitiv, fără că aprecierea unităţilor de fond să depăşească +6%.

Analiştii din piaţa de capital susţin că intervalul ianuarie-iunie 2008 reprezintă, practic, cel mai slab semestru din istoria recentă a Bursei de Valori Bucureşti. "O astfel de evoluţie nu am mai avut decât în jurul lui 1997, însă motivele au fost altele", precizează Mihai Chişu, stockbroker SSIF IFB Finwest Bucureşti.

La rândul său, Andreea Ciobanu, analist-şef în cadrul Intercapital Invest, consideră că, "având în vedere amplitudinea scăderilor înregistrate de toţi indicii BVB în anul 2008, am putea spune că piaţa de capital din România a cunoscut cel mai slab semestru din istoria ei de după 1998".

Şanse mici de profit de la începutul anului

Dependenţa de banii nerezidenţilor a făcut ca, practic, extrem de puţine acţiuni să aducă profituri celor care au ales să le cumpere în 2008, iar creşterile înregistrate de titlurile unor companii precum Azomureş (AZO), Amonil (AMO) sau Socep (SOCP) au fost conjuncturale.

"Cu toate că preţul petrolului ar fi trebuit să avantajeze câteva companii şi de pe bursa românească ( Petrom - SNP sau Rompetrol Well Services - PTR ), aceste aspecte s-au reflectat pentru scurt timp", subliniază Mihai Chişu.

Mai mult, analiştii nu anticipează un bilanţ pozitiv pentru indicii BVB la sfârşitul anului. "Şansele unei reveniri în aşa fel încât indicii pieţei să închidă anul pe plus sunt foarte reduse", atrage atenţia analistul Intercapital.

Totodată, este posibil ca scenariul rezultatelor bune din primul trimestru să nu se repete la jumătatea anului. "Mă aştept la o revenire a pieţei, mai ales că acţiunile au ajuns la preţuri foarte interesante. Este posibil, însă, ca la jumătatea anului să nu mai avem rezultatele bune din primul trimestru, iar acest lucru ar avea un impact negativ puternic", comentează Paul Brendea.

Semestrul bursier în cifre:

59 de şedinţe, din cele 125, s-au închis cu scăderi pentru toţi indicii bursieri.

cele mai lichide acţiuni s-au depreciat, în medie, cu 33,82%, indicele compozit al pieţei a scăzut cu 30,43%, iar titlurile societăţilor de investiţii financiare au pierdut 41,18%.

şapte noi emitenţi (şase companii autohtone şi Erste Bank) pe piaţa principală au contribuit, la capitalizarea bursieră, cu peste 13 miliarde de euro.

în cele 125 de şedinţe bursiere au fost încheiate tranzacţii cu 6,12 miliarde de acţiuni în valoare totală de 1,19 miliarde de euro (4,37 miliarde de lei), în timp ce pe piaţa obligaţiunilor a fost de 7,7 milioane de euro.

rulajul generat de contractele futures a fost de 2,6 milioane euro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite