Filmul serii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Servitoarea şi samuraiul TVR Cultural, Duminică, ora 23.10 Foarte popular în Japonia, realizatorul septuagenar Yoji Yamanda este mai puţin cunoscut în afara propriei ţări, dominanta

Servitoarea şi samuraiul

TVR Cultural, Duminică, ora 23.10

Foarte popular în Japonia, realizatorul septuagenar Yoji Yamanda este mai puţin cunoscut în afara propriei ţări, dominanta filmografiei sale constituind-o comediile romantice a căror acţiune e plasată în contemporaneitate. Cu câţiva ani în urmă (2002) îşi surprindea publicul îndepărtându-se de la acest trend şi abordând, odată cu "Amurgul samuraiului", un gen care a adus cinematografiei nipone atâtea succese răsunătoare.

El punea, însă, accentul nu atât sau nu numai pe scenele spectaculoase, pe loviturile de sabie fulgerătoare ş.a.m.d, ci şi pe aspectele mai lumeşti ale vieţii samurailor. Pe aceeaşi linie se situează şi "Servitoarea şi samuraiul" (2004), acţiunea fiind plasată în secolul XIX, când începea să bată vântul schimbărilor. Eroul este un samurai de condiţie modestă (Masatoshi Nagase), care se îndrăgosteşte de slujnica familiei (Takako Matsu).

El nu o poate lua, însă, de soţie din cauza deosebirilor de statut social. Regulile stabilite de veacuri nu pot fi încălcate. Pe de altă parte, frustrările sale vor spori când primeşte ordinul să suprime un vechi prieten, acuzat de trădare faţă de conducătorul shogunatului.

Are el dreptul să ucidă, să comită un act care-i repugnă din punct de vedere moral? Yamanda stăruie asupra unor laturi ale vieţii de zi cu zi ale Japoniei feudale pe care nu am fost obişnuiţi să le vedem în alte filme, asupra orizontului existenţial al unui samurai de rând care este, totuşi, o fiinţă umană şi nu un simplu purtător de sabie, o maşină de luptă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite