Filmul serii-Inamicul e aproape

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima TV, Duminica, ora 23:00 Bătalia de la Stalingrad din toamna-iarna 1942 dintre armata germană şi cea rusă a fost fără îndoială una din cele mai cumplite şi hotărâtoare ale

Prima TV, Duminica, ora 23:00

Bătalia de la Stalingrad din toamna-iarna 1942 dintre armata germană şi cea rusă a fost fără îndoială una din cele mai cumplite şi hotărâtoare ale celui de-al Doilea Război Mondial, filmul lui Jean-Jacques Annaud reuşind să redea, în secvenţele de la început, întreaga ferocitate a înfruntărilor pe viaţă şi pe moarte.

În acest infern, printre ruinele oraşului care poartă numele lui Stalin, se pândesc într-un joc letal de-a şoarecele şi pisica un extraordinar ţintaş ruş, soldatul Vasili Zaiţev (Jude Law), şi maiorul german Koening (Ed Harris), lunetist nu mai puţin experimentat.

Zaiţev, cioban din Urali, şi-a dobândit îndemânarea ucigând lupii care dădeau târcoale turmei păstorite de el. Cu aceeaşi precizie, el doboară acum, unul câte unul, soldaţii germani, subminând moralul supravieţuitorilor. Nici moralul sovieticilor nu e mai ridicat, din cauza marilor pierderi suferite, şi atunci comisarul Danilov (Joseph Fiennes) din motive propagandistice îl transformă pe ţintaş într-un fel de erou stahanovist în materie de ucidere a nemţilor.

Ca răspuns, germanii îl aduc la faţa locului pe cel mai bun trăgător al lor la ţintă, un aristocrat bavarez care şi-a făcut mâna ca vânător. Cei doi se războiesc fără cruţare de la distanţă, în duelul dintre ei făcându-şi apariţia ca un element de legătură şi un mic orfan localnic, pe măsura scurgerii timpului tensiunea atingând un nivel insuportabil. Din păcate, naraţiunea, bazată pe fapte reale, este complicată inutil cu o poveste de dragoste în care sunt implicaţi Zaiţev şi comisarul Danilov, amândoi iubind aceeaşi femeie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite