Filmul Serii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raport special ProCinema, Duminică, ora 20.30 Steven Spielberg, cineastul care aduce o notă de profundă originalitate în toate filmele sale, ne propune, plecând de la o povestire a

Raport special

ProCinema, Duminică, ora 20.30

Steven Spielberg, cineastul care aduce o notă de profundă originalitate în toate filmele sale, ne propune, plecând de la o povestire a lui Philip K. Dick, geniul necontestat al literaturii SF, o incursiune într-un viitor nu prea îndepărtat.

Suntem în Washingtonul anului 2054, când a fost pus la punct un sistem aparent infailibil de preîntâmpinare a criminalităţii, pe baza viziunilor unor persoane înzestrate cu puteri de medium, care plutesc în stare de somnolenţă în lichidul dintr-un imens rezervor cu pereţii de sticlă.

Analizând aceste viziuni, o unitate specială de poliţie ("Pre-Crime"), în al cărui conducător îl recunoaştem pe Tom Cruise, reuşeşte să dejoace intenţiile criminale ale unor infractori înainte ca ele să fie puse în practică. Şeful poliţiei, care trăieşte despărţit de soţia sa, în urma dispariţiei fără urme a fiului lor, va suferi un şoc, când una din viziuni îl va indica pe el însuşi ca pe un viitor criminal.

El se pomeneşte hăituit de foştii săi subordonaţi, pentru a li se sustrage recurgând la ajutorul uneia din vizionare (Samantha Morton ), pe care o eliberează din cuşca ei de sticlă. Misterul pare să rezide într-un "raport special", al cărui conţinut trebuie neapărat să-l afle pentru a se salva.

Imagine a unui viitor al perfecţiunilor tehnice extraordinare, filmul lui Spielberg este în acelaşi timp o alegorie a unui stat poliţienesc, în care nimeni, chiar şi cetăţenii nevinovaţi, nu sunt la adăpost de bănuieli.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite