Filmele de care râd savanţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, mulţi tineri învaţă aproape tot ceea ce ştiu din filme, observă cu regret cotidianul „Daily Telegraph”. Multe pelicule, în special SF, au probleme cu ştiinţa şi cu logica.

Când legile fizicii, biologiei sau astrofizicii sunt ignorate, apar pelicule din care tânăra generaţie învaţă lucruri eronate. Este observaţia amară a oamenilor de ştiinţă consultaţi de „Daily Telegraph”.  Această cruntă realitate, apreciază jurnaliştii britanici, ar trebui să-i oblige pe regizori să-şi angajeze consilieri de specialitate, astfel încât informaţiile culese de pe ecran să fie măcar corecte. De pildă, în filme, maşinile sar în aer după ce se ciocnesc.

Asta învăţăm din filme. În realitate, un autovehicul nu explodează aşa uşor. În plus, mai toate scenele cu împuşcături sunt greşite. Când un glonţ loveşte un om, durerea resimţită de acesta e atât de mare încât el cade imediat la pământ şi nu mai poate participa la luptă. În filme însă, personajele sunt împuşcate chiar de mai multe ori, iar acestea aleargă binemersi, de parcă n-ar avea nimic. Nici scenele când, dimpotrivă, cel împuşcat zboară în spate, de parcă ar fi lovit de un tren, nu sunt realiste. Şi asta pentru că, deşi are viteză mare, glonţul e mult prea uşor pentru a urni o persoană din loc.

Genul SF, cele mai multe greşeli

Planetele din „Star Wars” nu pot exista. Toate au o atmosferă şi o gravitaţie potrivită cu necesităţile oamenilor, deşi astfel de condiţii se întâlnesc rar în Univers. În plus, Tatooine - o planetă fictivă din seria „Războiul Stelelor” - un loc deşertic, dar are atmosferă şi rezerve de apă, Hoth este complet îngheţată, dar aerul e respirabil, iar Endor este o imensă pădure, fără râuri şi fără lacuri însă. Biologic vorbind, niciuna dintre ele nu poate exista în realitate, întrucât nu are suficiente ecosisteme viabile, relevă „Daily Telegraph”. Armele laser sunt de-a dreptul halucinante. Laserul este, în fond, o rază de lumină. Ea nu poate „zbura” prin spaţiu sub formă de „săgeţi” şi nu se poate „lovi” de un scut invizibil. Fie se reflectă dintr-un obiect vizibil, fie trece printr-o zonă invizibilă, şi atunci trece şi gata. Dar e imposibil să fie reflectată de un scut invizibil.

Extratereştrii seamănă prea mult cu oamenii. În seria „Star Trek”, romulanii, ferengii sau klingonienii sunt doar un fel de pământeni cu feţe ciudate. Experţii în anatomie spun însă că, în afară de creier, membre şi ochi, niciun alt detaliu al corpului uman nu este strict necesar evoluţiei unei specii inteligente. Tot în filmele SF, zgomotele se aud prin Spaţiu. Dar în lipsa unei atmosfere undele sonore nu se pot propaga. Navele spaţiale „se opresc” când li se defectează motoarele (ca Şoimul Milenar, din „Star Wars”), însă ar trebui să-şi păstreze mişcarea ani de zile, întrucât în Spaţiu e vid şi nu există frecare. În „Matrix”, oamenii sunt folosiţi pe post de baterii, deşi menţinerea corpului uman în viaţă ar consuma mai mult curent decât ar produce, observă „Daily Telegraph”.

Erorile din „Titanic”

Într-un articol publicat pe site-ul PhysicsWorld.com, Robert Crease, un profesor din New York, îl mustră pe regizorul James Cameron pentru erorile din „Titanic”. Filmul a costat 200 milioane de dolari şi a avut ambiţia de a prezenta vasul aşa cum a fost el în realitate, până în cele mai mici detalii. Mobilierul, lampadarele şi chiar serviciile de farfurii au fost atent recreate.

Totuşi, stelele nu sunt la locul lor. Privit din zona unde s-a scufundat Titanicul, cerul înstelat arată mult diferit faţă de cel din film. „Mă îngrijorează faptul că regizorul a acordat mai multă atenţie ceştilor decât Universului”, spune Crease dezamăgit.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite