Filmări în biserică, pentru o peliculă cu surdomuţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regizorul şi actorul principal al ineditului film a fost nimeni altul decât preotul paroh, de la Biserica Mavrodolu din Piteşti, judeţul Argeş Un eveniment "artistic" fără precedent în

Regizorul şi actorul principal al ineditului film a fost nimeni altul decât preotul paroh, de la Biserica Mavrodolu din Piteşti, judeţul Argeş

Un eveniment "artistic" fără precedent în România s-a petrecut, săptămâna trecută, la Piteşti. Biserica Mavrodolu din acest oraş a fost, pentru câteva ore, platou de filmare. Preotul Constantin Onu s-a transformat şi el în… regizor şi actor şi a turnat, în premieră mondială, spune acesta, un film care prezintă o slujbă religioasă pentru surdomuţi. Pentru această slujbă, preotul a inventat şi un limbaj…

Părintele Constantin Onu este cunoscut în Argeş drept unul dintre cei mai "avangardişti" oameni ai
Bisericii. Are în construcţie un lăcaş de cult pentru surdomuţi, o biserică pentru copii şi un SRL chiar în curtea lăcaşului de cult pe care îl păstoreşte.

Săptămâna trecută, preotul Onu a fost protagonistul unui alt eveniment inedit: o filmare în biserică, care prezintă o slujbă religioasă pentru surdomuţi, în care el a avut rolul principal. Preotul a ţinut slujba filmată exclusiv prin semne. Semne inventate chiar de el, căci, ne-a mărturisit acesta, limbajul surdomuţilor este deficitar la capitolul simbolistică religioasă.

În "rolurile secundare", 10 studenţi surdomuţi

Filmările au început după obişnuita slujbă de dimineaţă. În "scenă" şi-au făcut loc întâi două femei de serviciu, care au măturat lună "platoul de filmare". Apoi, doi cameramani şi-au montat aparatura, şi-au agăţat microfonul într-un stativ de lumânări şi au făcut mai întâi probe: cum dă cu candelabrul aprins, cum dă fără... În… rolurile secundare, 10 persoane cu deficienţe de auz, cu toţii studenţi ai preotului, într-o secţie a Universităţii de Stat special creată pentru ei. ... Ca un adevărat regizor, preotul Onu a dat indicaţii cameramanilor: "Deci, mai întâi camera pe mine, după care mergeţi cu imaginea pe credincioşi şi apoi iar pe mine...". După ce a pus la punct ultimele amănunte legate de cele mai bune unghiuri de filmare, "actorul principal", adică preotul, a intrat în altar şi şi-a schimbat sutana neagră cu straie preoţeşti mai... deosebite.

"Stop cadru! 00.35!" Prima scenă tocmai s-a filmat!

"Gata!", spun cameramanii, iar preotul începe slujba, exclusiv în limbajul... surdomut. "Stop cadru! 00.35!". Prima scenă tocmai a fost filmată. Aşa că se trece la următoarea: miruirea şi împărtăşania. Se schimbă poziţia camerelor. "Actorii" trec, rând pe rând, prin faţa preotului, să fie miruiţi şi împărtăşiţi. "Stop cadru! 03.54!" Gata şi cu scena a doua! "Acum facem cădirea mică şi cădirea mare. Pe cădirea mică intru eu, cu cădelniţa din Sfântul Altar. Să facem repetiţie întâi, să vedem dacă iese bine", spune preotul. Se fac repetiţii, după care se filmează scena de la cap la coadă. Preotul este mulţumit, filmările merg foarte bine. Urmează scena cea mai spectaculoasă - strana. "Actorii" se grupează într-un colţ al bisericii, sub forma unui cor. Unul dintre ei, tot surdomut, trece în faţă. Este dirijorul. Ce-a urmat apoi, timp de un sfert de oră, a fost cu adevărat impresionant. Un cor al surdomuţilor care "îl cântă" pe Dumnezeu numai şi numai cu ajutorul mâinilor. Chiar dacă nu rosteau niciun cuvânt, limbajul mâinilor era atât de sugestiv, încât aproape că... auzeai "cântecul" lor. Un ţârcovnic, pe margine, spune cameramanului denumirea fiecărei secvenţe, pentru a fi menţionată şi la montaj: "Acum începe antifonul unu. Acum e antifonul doi... Antifonul trei... Fericirile... Începe apărătoare Doamne... Veniţi să ne închinăm... Crezul...".

DVD destinat preoţilor surdomuţi

"Peste două luni va apărea un DVD cu înregistrarea", ne-a mărturisit preotul Onu, la finalul filmărilor. "Acest film va fi folosit drept material de studiu pentru profesorii de religie de la clasele speciale şi pentru preoţii cu deficienţe de auz din întreaga ţară. Până acum sunt doar doi astfel de preoţi, la Râmnicu Vâlcea şi la Focşani. S-au şcolit tot la mine", mai spune părintele, mândru că niciun semen cu sutană nu a mai avut până acum o astfel de iniţiativă.

Acest film va fi folosit drept material de studiu pentru profesorii de religie de la clasele speciale şi pentru preoţii cu deficienţe de auz din întreaga ţară
Constantin Onu, preot -"regizor"

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite