Film inedit, realizat cu câteva secunde înaintea morţii lui Kennedy

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un film inedit turnat cu 90 de secunde înaintea asasinării fostului preşedinte american John F. Kennedy, la Dallas, a fost făcut public luni. Este un videofilm în culori, fără sonor,

Un film inedit turnat cu 90 de secunde înaintea asasinării fostului preşedinte american John F. Kennedy, la Dallas, a fost făcut public luni. Este un videofilm în culori, fără sonor, înregistrat pe o peliculă de 8 milimetri, cu o durată de 40 de secunde. A fost realizat de un fotograf amator, pe nume George Jeffries (acum în vârstă de 82 de ani). Se văd trecători grupaţi pe traseu care salută obiectivul, apoi trecerea convoiului prezidenţial. Jacqueline Kennedy apare radioasă alături de preşedintele SUA de la acea vreme. Jeffries a filmat a doua zi, după asasinat, intrarea în Texas School Book Depository, clădirea din care, de la o fereastră de la al şaselea etaj, Lee Harvey Oswald a tras asupra lui Kennedy, la 22 noiembrie 1963.

Descoperit după 44 de ani

Filmul a fost încredinţat recent la Sixth Floor Museum din Dallas, care l-a pus pe site-ul său de internet www.jfk.org, cu ocazia Presidents Day, Ziua Preşedinţilor. Potrivit lui Gary Mack, conservatorul muzeului, nu este nimic uimitor că acest film apare după 44 de ani de la asasinat. "Un număr de persoane care au filmat sau fotografiat cortegiul înaintea asasinatului cred că imaginile lor nu au importanţă. Dar, pentru istorici, toate fotografiile şi filmele de amatori sunt susceptibile de a răspunde la întrebări care se vor pune mai târziu", spune el. "Pentru cercetătorii care studiază conspiraţiile, este interesant de a observa impactul gloanţelor asupra preşedintelui", adaugă Mack, care subliniază că acest film este cel mai bun şi cel mai clar în ceea ce priveşte înfăţişarea Jacquelinei.

Pentru autorităţi, asasinatul e opera unui trăgător unic. "Conspiraţioniştii" cred că a fost un complot orchestrat de "complexul militaro-industrial", o parte a administraţiei prezidenţiale, mafia sau regimul comunist cubanez.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite