"Fiecare Picătură Contează"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În câteva sate izolate din zona Vatra Dornei, s-a derulat în ultimul an o campanie de informare în legătură cu importanţa asigurării unei calităţi corespunzătoare a apei de băut.

În câteva sate izolate din zona Vatra Dornei, s-a derulat în ultimul an o campanie de informare în legătură cu importanţa asigurării unei calităţi corespunzătoare a apei de băut.

Programul s-a desfăşurat în cadrul fazei-pilot a Proiectului regional "Fiecare Picătură Contează", derulat timp de un an, de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PUND) şi Coca-Cola România.

Proiectul se adresează aşezărilor rurale cu o populaţie mai mică de 2.000 de locuitori, iar localităţile alese pentru prima sa implementare au fost Dorna Cândrenilor, Poiana Negri, Dealul Floreni, Teşna şi Româneşti.
În toate aceste locuri nu există canalizare, iar apa potabilă provine direct din cursurile de apă sau din fântâni. Poluarea cu deşeuri şi cu ape menajere a râurilor din regiune este un fenomen frecvent întâlnit.

Legislaţie unitară

Timp de un an, autorităţile locale au fost instruite în legătură cu legislaţia europeană în domeniul managementului apelor, care trebuie aplicată unitar în toată Uniunea Europeană. Iar campania de informare a populaţiei a fost gândită de la broşuri pentru copii până la informaţii pe suport cu un magnet care poate fi aplicat pe frigider.

Concluziile şi informaţiile obţinute prin Proiectul "Fiecare Picătură Contează", la nivelul judeţului Suceava, urmează a fi utilizate de Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, pentru strategia de dezvoltare a localităţilor cu mai puţin de 2.000 de locuitori.

Istoria apelor din Dornele

Prima cercetare ştiinţifică a apelor din ţinutul Dornelor datează din anul 1790 şi a fost realizată de chimistul Hacquette de Nurnberg.

În 1805, doctorul Ignatziu Plusch a înaintat autorităţilor de la Viena primele semnale despre starea apelor din Vatra Dornei, precum şi o propunere de sistematizare a lor.

Proiectul a fost aprobat prin Decretul Administraţiei din 17 ianuarie 1811, iar inginerul Buholzer a primit ordinul să construiască primele jgheaburi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite