Fetiţă de patru ani moartă după o operaţie de polipi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Săptămâna trecută la un spital din Cluj, în urma unei intervenţii chirurgicale de îndepărtare a polipilor, un copil a murit. Medicii implicaţi în operaţie sunt acuzaţi de malpraxis de

Săptămâna trecută la un spital din Cluj, în urma unei intervenţii chirurgicale de îndepărtare a polipilor, un copil a murit. Medicii implicaţi în operaţie sunt acuzaţi de malpraxis de către bunică

Micuţa Alexandra Oancea a fost lăsată în grija bunicilor, părinţii fiind plecaţi în Italia la muncă. Acasă, fetiţa pentru care munceau a murit în urma unei operaţii banale.

Alexandra a fost internată pe 4 septembrie la Clinica Maxilo-Facială a Spitalului Judeţean Cluj, pentru îndepărtarea polipilor, la sugestia unui doctor.

"M-a convins medicul grădiniţei că fetiţa respira mai greu şi răcea uşor", declară Ileana Părău, bunica micuţei. După ce s-a decis să o opereze, l-a ales pe doctorul Silviu Albu, la recomandarea unor cunoştinţe. "I-am făcut analizele şi nu a fost nicio problemă".

S-a internat în spital împreună cu fetiţa. În jurul amiezii, micuţa a intrat în operaţie. La ora 14.00, medicul Albu a ieşit şi i-a relatat că operaţia s-a finalizat fără probleme.

"Mi-a spus că operaţia a fost un succes. Aşteptam să o văd ieşind", ne-a relatat bunica. După nicio jumătate de oră, femeia a sesizat agitaţie pe holurile spitalului. Asistenţii din sală au observat că ceva nu este în regulă.

Femeia a asistat la apariţia a două echipaje SMURD: "Nu-mi spunea nimeni ce se întâmplă. Am înţeles repede că nu e bine". Fetiţa intrase în stop cardiorespirator.

Medicii pledează "nevinovat"

Cristiana Ciortea, directorul Spitalului Judeţean Cluj, sub tutela căruia funcţionează Clinica Maxilo-Facială, a declarat că, în urma unei anchete interne, a constatat că procedurile-standard au fost respectate. "S-a procedat corect. Am încredere deplină în profesionalismul medicului Albu". După ce au venit medicii SMURD, au încercat resuscitarea fetiţei timp de peste 70 de minute.

"Copilul avea un handicap de dezvoltare, avea autism", susţine Ciortea. Medicul Albu a explicat că s-a decis solicitarea ambulanţei SMURD deoarece în sala de operaţie nu exista un aparat de ventilat pentru copii.
Timp de peste două ore i-au efectuat procedura de resuscitare. Când fetiţa a avut puls, a fost transportată, în jurul orei 16.00, la Spitalul de Copii, unde manevra de resuscitare a durat până în jurul orei 22.00, când s-a constatat oficial decesul.

Potrivit medicului Călin Lazăr, directorul Spitalului de Copii din Cluj, la această unitate fetiţa a fost adusă cu semne vitale minime.

Plângere de malpraxis

Nemulţumită de deznodământ, bunica Ileana Părău a sesizat Colegiul Medicilor. Medicul Mircea Bârsan, preşedintele organizaţiei, confirmă înregistrarea plângerii. "Am fost sesizaţi în legătură cu decesul fetiţei. S-a reclamat faptul că pacienta a decedat la circa zece ore de la operaţie, că a fost transportată prin mai multe spitale. Vom cere documentele din partea tuturor instituţiilor care au fost implicate în acest caz", spune Bârsan.

Zeci de cazuri de culpe medicale nesancţionate

Colegiile Medicilor primesc lunar reclamaţii de la rudele unor pacienţi care fie au murit în condiţii suspecte în spitale, fie au fost trataţi necorespunzător.

Părinţii unui nou-născut acuză medicii de la un spital din Hunedoara de malpraxis, după ce fiul lor s-a ales cu o insuficienţă cerebrală, la naştere. La 12 ore de la naştere, copilul a fost adus cu un elicopter militar la Timişoara, pentru tratament.

O fetiţă de trei ani a murit la Timişoara, în ambulanţa care o transporta între două spitale. Părinţii au depus plângere pentru malpraxis. Copilul avea meningită, însă a fost tratat pentru răceală.

La începutul acestei luni, familia unei tinere din comuna Dumbrăveni, judeţul Suceava, i-a acuzat pe medicii de la Spitalul Judeţean "Sf. Ioan cel Nou" de neglijenţă. Femeia a murit la trei zile după ce a născut, prin cezariană, o fetiţă. După naştere, tânăra a făcut peritonită, iar medicii nu au mai reuşit să o salveze.

În luna iunie, un băiat de 3,600 kilograme născut la Spitalul din Bârlad a murit la cinci zile după naştere. Bebeluşul a decedat la Maternitatea "Cuza Vodă" din Iaşi, unde a fost dus după ce i s-a făcut rău. Părinţii copilului i-au acuzat pe medicii din Bârlad că l-au trimis prea târziu pe micuţ la Iaşi.

În majoritatea cazurilor, Colegiul Medicilor dă vina pe lipsurile din sistemul medical, iar medicii responsabili ies basma curată. (Mălin Bot, Mirela Cimpoi)

Aşteptam să o văd ieşind... Apoi am sesizat agitaţie, dar nu-mi spunea nimeni ce se întâmplă. Am înţeles repede că nu e bine
Ileana Părău, bunica fetiţei

Vom cere documentele din partea tuturor instituţiilor care au fost implicate în acest caz
Mircea Bârsan, preşedintele Colegiului Medicilor-Cluj

S-a procedat corect. Am încredere deplină în profesionalismul medicului Albu. Copilul avea handicap de dezvoltare
Cristiana Ciortea, directorul Spitalului Judeţean Cluj

Când a ajuns la noi de la Clinica Maxilo-Facială, fetiţa avea semne vitale minime. Am făcut tot ce s-a putut face
Călin Lazăr, directorul Spitalului de Copii din Cluj

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite