"Fetiţa din cuşcă nu trebuie dusă în orfelinat"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Mariana, fetiţa crescută în cuşcă de bunici, nu trebuie dusă într-un orfelinat. Copilul trebuie să beneficieze rapid de ocrotire din partea statului, dar în acelaşi timp familia ei trebuie

"Mariana, fetiţa crescută în cuşcă de bunici, nu trebuie dusă într-un orfelinat. Copilul trebuie să beneficieze rapid de ocrotire din partea statului, dar în acelaşi timp familia ei trebuie inclusă într-un program de consiliere. De asemenea, se impune acordarea de asistenţă materială familiei, astfel încât fetiţa să poată fi crescută în familie, în condiţii umane", ne-a declarat Simona Pella, ofiţerul de presă al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului.

Instanţa judecă drama copilei
Ieri, o echipă de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bacău s-a deplasat în satul Galeri, din comuna Horgeşti. Specialiştii au avut nevoie de sprijinul jandarmilor ca să ajungă în sat, deoarece drumul era îngreunat de zăpadă. Când au ajuns la bunicii care o au în grijă pe fetiţă s-au lovit de refuzul mamei. Aceasta nu a acceptat ca fetiţa să fie preluată de stat, cu toate că nu stă cu fiica sa, ci cu un concubin, în alt sat. "Nu se poate afirma că bunicii micuţei au fost rău intenţionaţi în acţiunile lor faţă de copil şi trebuie să ne raportăm la condiţiile în care trăiesc - localitate izolată, lipsă de comunicare şi informaţie - şi la capacitatea lor intelectuală", se arată într-un comunicat al DGASPC Bacău. Condiţiile materiale ale bunicilor fetei sunt modeste. Casa are două camere şi o bucătărie, iar pe jos e lut. Din cauză că mama era tot timpul plecată, iar bunicul şi străbunica sunt plecaţi cu diferite treburi, copilul rămânea deseori lipsit de supraveghere. Ei au improvizat un pătuţ din lemn acoperit cu o plasă de sârmă "pentru a feri copilul de accidente". Reprezentanţii instituţiei consideră că fetiţa ar trebui totuşi luată în îngrijire într-o instituţie de specialitate până când se va schimba situaţia din familia fetiţei. Autorităţile s-au adresat instanţei de judecată, în vederea stabilirii măsurii plasamentului în regim de urgenţă, la un asistent maternal profesionist. Instanţa a stabilit un termen pentru ziua de vineri, 17 martie.

Antena 1, reclamată la CNA
Autorităţile au sesizat şi Consiliul Naţional al Audiovizualului, acuzând "încălcarea de către postul tv Antena 1 a dispoziţiilor articolului 22 din Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului. Aceştia au difuzat în jurnalele de ştiri figura copilului neprotejată, în scopul provocării unor stări emoţionale menite să sporească spectaculozitatea".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite