Fetiţa din cuşcă, eliberată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

plasamentului se suspendă exerciţiul drepturilor părinteşti privind minora şi deleagă exerciţiul acestora asistentului maternal profesionist. Hotărârea este definitivă şi executorie, fără

plasamentului se suspendă exerciţiul drepturilor părinteşti privind minora şi deleagă exerciţiul acestora asistentului maternal profesionist. Hotărârea este definitivă şi executorie, fără somaţie sau trecerea vreunui termen, cu recurs în termen de zece zile de la pronunţare. Preşedintele completului de judecată a precizat că "s-a apreciat că există o stare de pericol pentru dezvoltarea fizică şi psihică a copilului, a fost supus unui grav abuz şi unei neglijenţe inadmisibile, de aceea s-a luat cea mai drastică măsură. Este totuşi una provizorie, interesul nu e ca el să fie crescut de stat, ci în familie, însă atunci când va avea asigurate condiţii corespunzătoare". La ieşirea din sală, mama fetiţei a izbucnit în plâns şi a încercat să justifice situaţia în care a ajuns. "Nici nu ştiu ce să zic. O să învăţ să am grijă de copil, că mă mai ajută şi nişte rude, am vorbit cu ele. Nu eram cu ea, pentru că am plecat după acte şi haine, le-am zis la bunici. Am născut fetiţa în spital, la Bacău şi apoi am mers la Centru, că nu aveam unde să mă duc. Am stat o lună jumătate în centrul de plasament şi după asta am plecat acasă cu copilul. Bunica m-o luat acasă pe mine, cu fata. O început după aia cu gura, nu mai puteam sta cu ea şi am plecat de cinci luni. Tatăl copilului e unul, Bujor. Nu vreau să o crească statul, o să învăţ cum să o cresc", a spus Angelica Cochior, mama fetiţei. Ea s-a arătat dornică să participe la activităţile organizate de Protecţia Copilului, astfel încât să îşi poată lua din nou fetiţa acasă. "Măsura nu este definitivă, ci una temporară. Sperăm ca fetiţa să se poată reintegra în familie cât mai curând, însă pentru aceasta este nevoie ca mama să fie responsabilizată. Autorităţile locale vor întocmi un plan de servicii sociale, potrivit nevoilor şi noi vom acorda consiliere. Sunt şi ONG-uri din Bacău care şi-au exprimat intenţia de a ajuta familia, sperăm ca întoarcerea fetiţei în familie să fie posibilă", a declarat Alina Iftoe, purtătorul de cuvânt al DGASPC Bacău.
"Este cel puţin curios, ca să nu spun jenant, modul în care cei de la Direcţia pentru Protecţia Copilului Bacău se gândesc la binele fetiţei. Situaţia ei era cunoscută de ani de zile, dar nu au avut nici măcar o tresărire pe această temă. Au reacţionat când totul a apărut la Antena 1. Prima declaraţie a purtătorului de cuvânt de la Protecţia Copilului Bacău, din Observatorul de la ora 19.00, a fost că s-a verificat şi situaţia copilului nu este una de pericol. S-au trimis mesaje false către presă care spuneau că fetiţa a fost luată şi este deja într-un centru de plasament. S-a dovedit a fi o minciună. În privinţa sesizării, Legea CNA privind protecţia minorilor precizează că o televiziune trebuie să aibă în vedere în primul rând interesul copilului, iar noi exact asta am făcut. Vom respecta decizia CNA, indiferent care va fi ea".

Baroneasa zice că şi în Anglia copiii sunt ţinuţi în cuşcă
"În fiecare fost stat comunist, cu excepţia României, există mecanisme de a ţine copiii cu handicap în cuşti. Presa a dezvăluit sute de astfel de cazuri în Republica Cehă. Au fost descoperite şi în alte state devenite de curând membre ale Uniunii Europene. În România, protecţia copilului este încă în dezvoltare, vor urma reforme care vor întări sistemul", a declarat, ieri, baroneasa Emma Nicholson, referindu-se la cazul fetiţei din Bacău, ţinută de bunici într-o cuşcă. Potrivit acesteia, "chiar şi în Marea Britanie, recunoscută ca având un sistem de protecţie a copilului bine pus la punct, veţi găsi astfel de cazuri individuale care au scăpat de sub control. Nu vă puteţi aştepta la perfecţiune. Este bine că Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului a salvat copilul".

Antena 1 nu se teme de CNA
Antena 1, prin Vlad Petreanu, redactor şef, reacţionează la decizia Direcţiei pentru Protecţia Copilului Bacău de a sesiza Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) în legătură cu difuzarea imaginilor cu fetiţa din cuşcă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite