Fetele vor sa devina invatatoare, iar baietii - informaticieni sau politisti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea fetelor vor sa devina invatatoare sau profesoare. Alte profesii pentru care mai opteaza fetele sunt cele de avocat, economist, ziarist, asistent medical sau secretara. In schimb,

Majoritatea fetelor vor sa devina invatatoare sau profesoare. Alte profesii pentru care mai opteaza fetele sunt cele de avocat, economist, ziarist, asistent medical sau secretara. In schimb, baietii vor sa ajunga informaticieni, cadre militare, ingineri, preoti sau antrenori. Diferente in alegerea meseriei, intre fete si baieti, se constata si in cazul unor profesii manuale: spre deosebire de baieti, care vor sa devina dulgheri, zugravi, soferi, fetele au in vedere meserii precum croitoria. Asa arata studiul "Perspective asupra dimensiunii de gen in educatie", realizat de Institutul de Stiinte ale Educatiei. Potrivit acestui studiu, exista profesii care, prin excelenta, "apartin" fetelor, cum ar fi cea de asistenta medicala si de secretara, sau domenii de care sunt atrasi atat fetele, cat si baietii, cum este domeniul aviatic: baietii vor sa se faca aviatori, fetele - stewardese. Cei mai multi dintre elevi afirma ca familia a avut rolul cel mai important in luarea deciziilor asupra viitoarei cariere. Aproape jumatate din elevi declara ca nu i-a sfatuit nimeni in alegerea profesiei, printre acestia regasindu-se si cei care nu stiu inca ce profesie sa aleaga. Doar 7% din elevi considera cadrele didactice ca principal factor de influenta in alegerea unei meserii, ceea ce, spun cercetatorii, confirma deficientele in activitatea de informare, consiliere si orientare pentru cariera a elevilor, desfasurata de cadrele didactice. Argumentele oferite de cadrele didactice pentru sustinerea profesiei, spun elevii, sunt inconsistente si nu sunt suficient de convingatoare: "Cred ca o sa-ti placa aceasta meserie", "Se cauta meseria respectiva", "Stiu mai bine ca voi si va vreau binele", "Concurenta la facultate este mica", "Salariul va fi bun". Cadrele didactice recomanda elevilor profesii pe care le considera mai potrivite pentru unii sau pentru altii. Astfel, ei le recomanda fetelor sa se faca vanzatoare, coafeze, cosmeticiene, educatoare, invatatoare, bibliotecare, asistente medicale, secretare, contabile. Pentru baieti sunt bune meseriile de tamplari, zidari, mecanici auto, strungari, electricieni, zootehnisti, soferi, politisti, marinari, aviatori, arhitecti, diplomati, politicieni, informaticieni.
Elevii considera ca baietii au prima sansa de succes profesional
Studiul arata ca aproximativ 55% din elevii chestionati cred ca angajatorii nu manifesta preferinte deosebite pentru fete sau pentru baieti. Ceilalti considera fie ca preferintele pentru un gen sau altul sunt in legatura cu specificul meseriei - 15%, fie ca, intr-adevar, piata muncii ofera sanse mai mari unora sau altora. Interesant este, spun cercetatorii, ca atat in perceptia fetelor, cat si in cea a baietilor, in proportii apropiate, 27%, respectiv 25%, cei favorizati sunt baietii. In cazul fetelor, se observa un grad mai redus de incredere in ceea ce priveste "indeplinirea conditiilor" solicitate de angajatori. Potrivit studiului, rata somajului in randul femeilor se mentine de mai multi ani la un nivel mai scazut decat la barbati, iar ponderea femeilor salariate in totalul populatiei active evidentiaza o continua tendinta de apropiere cu cea a barbatilor: in anul 1991, aceasta reprezenta 60,7% la femei si 73,2% la barbati, in 2000 proportiile ajungand aproape egale - 47,7%, respectiv 49%. In schimb, nivelul mediu al salariului femeilor este, in mod constant, mai redus decat al barbatilor, mai multe femei decat barbati avand slujbe situate pe o treapta inferioara pe scala statutului profesiilor. Desi peste doua treimi din fetele investigate opteaza pentru profesii cu "specific feminin", numai 25% din ele considera ca in profesia respectiva au succes in special fetele. Majoritatea afirma ca oricine poate avea succes, indiferent de apartenenta la un anumit sex. In schimb, baietii, intr-o proportie aproape dubla, raspund ca in profesiile alese de ei au succes mai ales baietii. Fetele considera ca profesiile alese sunt mai putin dificile si, de aceea, oricine poate reusi, si au un grad mai redus de incredere in sine, comparativ cu baietii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite