Festivalul Văii Mureşului, un muzeu viu al satului transilvan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ediţia a III-a a Festivalului Văii Mureşului, din perioada 6-8 iulie, îşi propune să fie un adevărat muzeu viu al satului transilvan. Manifestarea, organizată de Prefectura Mureş şi

Ediţia a III-a a Festivalului Văii Mureşului, din perioada 6-8 iulie, îşi propune să fie un adevărat muzeu viu al satului transilvan.

Manifestarea, organizată de Prefectura Mureş şi de 11 comunităţi de pe Valea Mureşului Superior plus municipiul Reghin, constituite în Asociaţia Comunităţilor Mureş-Călimani, are loc pe o suprafaţă de 10 ha, situată pe platoul "La alei", lângă Drumul European Reghin-Topliţa. Prefectul de Mureş, Ciprian Dobre, a arătat că, în satul alegoric transilvan, ca loc principal de desfăşurare a manifestărilor vor fi amplasate pavilioane ce reprezintă comunităţile participante, hanuri ţărăneşti cu preparate tradiţionale, stâni turistice, centru de echitaţie, tabără de sculptură şi tabără de corturi. Toate construcţiile sunt din lemn, cetină şi stuf, iar comunităţile îşi vor prezenta produsele, obiceiurile şi tradiţiile specifice în cadrul unui adevărat muzeu viu al satului.

Artiştii plastici care au participat la o tabără internaţională de sculptură din zonă îşi vor dona lucrările pe teme etnografice, care vor fi amplasate pe locul deja tradiţional al amplasării festivalului.

Vor mai fi organizate demonstraţii de măiestrie a meşterilor populari, a tăietorilor de lemne şi a constructorilor de case din lemn, concursuri de pescuit cu mâna, expediţii pe munte sau pe râul Mureş, expoziţii de câini ciobăneşti carpatini şi mioritici, manej pentru plimbări ecvestre, expoziţie de căruţe şi trăsuri, expoziţie culinară de mâncăruri tradiţionale.

Programul va mai cuprinde spectacole de muzică populară, precum şi seri speciale de vizionări de filme, concerte folk şi focuri de tabără.

"Este interzisă comercializarea de mititei, cremvurşti, hot dog, hamburgeri, chipsuri sau a produselor cu ambalaje sclipitoare. Estimăm participarea a circa 70.000 de persoane, faţă de 20.000 respectiv 40.000 de persoane câte au fost la primele ediţii", a precizat Ciprian Dobre.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite